úterý 23. listopadu 2021

Švejda: Linda Vista (Činoherní klub)

Jít den po Na konci století ryb v A studiu Rubín do Činoherního klubu na premiéru Lettsovy Linda Vista v režii Ondřeje Sokola znamená dívat se na tutéž věc... po dvaceti letech. Výsledek je ovšem stejně vynikající.

Letts se Sokolem nás přivádějí do světa "bílých heterosexuálních mužů" středního věku a jejich ponejvíce sexuálních tužeb - hlavní hrdina Wheeler stojí po rozvodu znovu na začátku a hledá (především) koho sbalit, a tak se postupně zaplétá s několika ženami, a vždy - zpětně viděno - dělá chybná rozhodnutí....
Sokol rozehrává prostřednictvím Lettse skutečně brilantní humoru i hořkosti plnou vztahovku. Roztáčí jakýsi nezastavitelný kolotoč partnerského zraňování: v interakcích je tu vždy někdo zraňující a někdo zraňovaný, nikdy nejde o „vyvážený“, uspokojivý oboustranný vztah, nikdy ale ani nejde jednoznačně říct, že ten je vinen a ten je oběť. Natolik jsou ony interakce ambivalentní. Pro inscenaci je zásadní pocit trapnosti, který se vznáší nejen nad počínáním Wheelerovým, ale nad mezilidskými vztahy jako takovými. 
Režisér vede herce k nenucenému, z reality jakoby jen „překopírovanému“ projevu, dovede suverénně měnit tempo a rytmus, střídat hlučné a ztišené pasáže, zábavná i závažná místa, světlé i do přítmí ponořené scény. Ukazuje se jako výtečný pozorovatel lidských duší. Jeho Linda Vista kráčí v nejlepších tradicích této scény.
Premiéra 21. listopadu 2021. Více informací o inscenaci zde.
Recenze vyšla v Lidových novinách (k přečtení zde
foto je ze zkoušky


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme