sobota 2. prosince 2017

Pokorná: OST-RA-VAR 2017 (středa 29.11.)

Divadlo Mír: Mátový nebo citrón aneb Lupič v nesnázích


Groteska francouzské autorské dvojice Patrick Haudcoeur a Daniell Navarro-Haudcoeuro nás zavádí do prostředí divadla, kde nervózní herci nacvičují novou hru. Premiéra se má uskutečnit již za tři dny, jenže účinkující neumí své party, chodí si na jeviště jak chtějí a místo pořádné práce vymýšlejí nepříliš vtipné gagy. Ve druhé polovině představení jsme pak diváky premiéry, která se nepovede opravdu se vším všudy.


Inscenace, zařazená v rámci off programu na konec prvního festivalového dne, je bulvární komedií se vším všudy. A ne špatně udělanou bulvární komedií. Po náročném dni nabízí vtipný zákusek. Nic originálního, ale to pro tento typ textu není primárním kritériem. Mátový nebo citron se zkrátka snaží jen o to, o co se bulvární komedie snažit má: pobavit diváky a nepadnout příliš hluboko do bažin trapna a lascivnosti.

Inscenace režiséra Janusze Klimszi sází na množství stereotypních postav i situací. Rozbité nosy, ošklivé pády, herec, který neumí hrát, ale tatínek je producent. Stereotyp zabírá a je pro všechny snadno čitelný. Na své si tu nepřijde divák toužící po „vážném“ divadle, ale své obecenstvo si tato komedie jistě najít umí.

JULIE POKORNÁ
festivalové stránky zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme