sobota 6. ledna 2018

Mikulka: Společenstvo vlastníků (Vosto5)

Otřískaný bonmot praví, že nejlepším argumentem proti demokracii je libovolná domovní schůze. Vostopětka teď na tohle téma udělala celou inscenaci.

(následují četné spoilery)


Situace je to vlastně docela jednoduchá: v neosobní místnosti se na pravidelné schůzi sejdou vlastníci domu (respektive jednotlivých bytů) a pokoušejí se domluvit na několika méně či více nezbytných záležitostech. Pokus o rozumnou debatu zkolabuje ještě dřív, než debata začne a schůze se postupně mění ve stále odpudivější směsici absurdních argumentů, manipulací, osobního napadání, hysterie a kostlivců vypadávajících z nejrůznějších skříní. Ve stavu naprostého znechucení a rezignace všech přítomných se iniciativy chopí dvojice vstřícně a světácky vyhlížejících mladých mužů. Ti slíbí, že se o věc s pomocí své firmy nezištně postarají, jen bude potřeba trochu zjednodušit stanovy, k čemuž jim zdeptaní přítomní malátně podepíší bianco plnou moc. Zní přitom temné hučení a padnou i repliky o tom, že oni dva budou makat a spravovat dům jako firmu.

Představení je to nefalšovaně zábavné, s přesně odpozorovanými a dobře zahranými typy, vyfutrované řadou hezkých postřehů a záplavou třaskavých hlášek. Kdo kdy nějakou podobnou schůzi absolvoval, nevyhnutelně prožije cosi jako déjà vu pod silným zvětšovacím sklem. Neméně podstatné je však i to, že všichni schůzující tu mají vcelku zřetelné (nikoli však násilně tlačené) symbolické společenské role, od napůl tupých a napůl mazaných starých struktur, přes frustrované slušňáky až po bezostyšné dravce. Jen to polopatické finále bych s chutí oželel, tahle inscenace by myslím neztratila kýžený přesah i bez příliš prvoplánového odkazu na jednoho až příliš reálného čiperu, který se za trochu obdobných okolností bohužel vypracoval až na premiéra jistého hodně velkého společenstva vlastníků.

více informací o inscenaci zde
foto Vosto5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme