pondělí 26. srpna 2024

Mikulka: Letní Letná 2024 (Les Rois Vagabonds - Concerto pour deux Clowns)

Jen stručně, spíš jako doporučení, protože o téhle inscenaci budu podrobněji psát do SADu. Po dvou rozpačitých „velkých“ titulech (více o nich tady: Entre Chiens et Louves a PIC) se projevilo pravidlo, které se na Letní Letné v posledních sezónách potvrzuje opakovaně: menší, komornější inscenace bývají podstatně povedenější než hlavní taháky, zacílené na oslovení širokého publika. Letos mi z čtveřice hlavních hostů ještě zbývá Eye catching circus a jejich #Since1994 (pracovně se pro ně vžilo označení „tchajwanské feministky“), o kterém jdou zatím samé dobré zvěsti, takže uvidíme, jak to bude v tomto ohledu letos.


V každém případě: Concerto pour deux Clowns je hudební klauniáda, kterou je radost sledovat. Igor Sellem a Julia Moa Caprez předvedou nejen hudební exhibici (což se dá v podobném případě očekávat), ale i pořádnou dávku ironického komediantství (což už tak běžné není). A k tomu přihodí slušné artistické dovednosti (obdivuhodné především s ohledem na to, že to nejspíš nejsou specialisté) a řadu nápadů rázu, řekněme, klaunsko-divadelního. Dohromady se to všechno poskládá do hodinové show, která s naprostou samozřejmostí obsáhne polohy sahající od pseudorokokových houslových krajek hraných během akrobatického čísla až po pobaveně nechutné žertíky v podobě mořské nemoci, v jejímž důsledku trumpetista zvrací do svého nástroje a pak se na něj pokouší hrát. 


Vřele doporučuji, včera vyprodáno nebylo.

P.S.
Malá nevyžádaná rada: ti kdo se rádi nebo naopak neradi stávají předmětem zájmu účinkujících, nechť zváží, zda si sednout nebo naopak nesednou do první řady.

více informací zde
foto František Ortmann
o inscenaci budu psát do SADu 5/2024

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme