úterý 27. března 2018

Švejda: Pravda o 17/11 (11:55 - Divadlo NoD)

Když divadlo ustoupí občanské angažovanosti


Scénář Jana Tošovského, Petry Tejnorové a kolektivu 11:55 má dystopický charakter: slaví se páté výročí 17. listopadu 2018, vládne Andrej Babiš a hnutí ANO, na Hradě je nadále Miloš Zeman a země pokročila o notný kus k autoritativnímu a nacionalistickému režimu. Reinterpretuje se historie (zvláště události listopadové revoluce ´89), zastánci liberální demokracie jsou označováni pohrdlivým termínem havloidi, vítězí institut přímé demokracie. Atd. atd.


Inscenace má formát televizního zpravodajství: jednotlivé rubriky (např. dětská "Se strejdou za volantem", poradenská "Pomáhejme si", sitcomová "Umělci to zařídí") dokumentují výše uvedené ubírání se země. Vše je provedeno v žánru politické satiry: scénky jsou postavené na paradoxní (inverzní) situaci (typu: můj syn se nakazil pravdoláskařstvím - a co teď s tím?), která je humoristicky rozvíjena, herci drží karikaturní/parodistický projev (dojde i na Andreje Babiše či Jaromíra Soukupa), režie Petry Tejnorové se omezuje na základní aranžmá, jejím jediným větším vkladem je "vsazování" herců do "živého" pozadí, které se promítá na zadní plátno.
Až potud má inscenace ráz obyčejné školní besídky, jež si vystačí s nejprostšími nápady, jde na "první dobrou", toliko hyberbolicky ilustruje realitu a nese se na pouhé pěně dní... nic, co by stálo za opravdové zamyšlení, nic, s čím bychom si jakkoli měli lámat hlavu.
Zlom přijde nedlouho před koncem. Herci si postupně vezmou křesla, "odloží" své postavy a (jakoby) za sebe začnou vést mezi sebou, čelem k divákům diskusi na téma "Co s tím? Jak z toho ven?" - ze současného společenského stavu, který předtím v dystopické nadsázce předvedli.
Předpokládám, že dotyční tvůrci to tak prostě cítí - že takhle je to prostě potřeba "tady a teď" udělat (a silný potlesk diváků - v drtivé většině mladých a na premiéře pochopitelně spřízněných - by tomu svědčil): dát v divadle takto explicitně prostor občanské angažovanosti. Budiž. Ale jen by se to - a to, prosím, dejme před závorku! - nemělo dít tak umělecky nevynalézavě. Protože Pravda o 17/11 byla co do kvality divadlem opravdu jen prachmizerným.
Recenze vyšla 5. 4 v Lidových novinách (k přečtení zde)
   

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme