čtvrtek 24. září 2020

Mikulka: Ztroskotání vzducholodi Italia (Divadlo Minor)

Nevstoupíš dvakrát na stejnou kru


Vzpomínáte si ještě na Wanted Welzla v Dejvickém divadle? Před devíti lety přišel Jiří Havelka společně se scénáristou Karlem Františkem Tománkem s docela povedeným kusem, velmi volně vycházejícím z osudů známého arktického dobrodruha českého původu. Pomocí pomalého tempa, krátkých, jasně ohraničených „průhledů“ a náladotvorné hudby dokázal vykouzlit náladu napůl sugestivní, napůl groteskní.


Teď tedy zkusil arktické kouzlo oživit v Minoru prostřednictvím zpracování příběhu trosečníků ze vzducholodi Italia (i u toho byl Čech, konkrétně František Běhounek). Scénář si tentokrát Havelka napsal sám, hudbu obstaral Martin Tvrdý, metoda je ale v principu dosti podobná: krátké obrazy zasazené do jasně ohraničeného rámu, ostré kontrasty, čarování s různě se stahující oponou, pomalé tempo, nepřetržitě znějící temná hudba.


Rozdíl je v tom, že to tentokrát téměř exemplárně nevychází. Inscenace chronologicky postupuje podle skutečných událostí, příběh je ale podán tak vágně, že se ho skoro nechce sledovat, po jevišti se bezcílně plouží téměř úplně zaměnitelné postavy, jejichž pomalost není magická, ale jen únavná. Velmi často navíc zůstává u pouhé ilustrace toho, co bylo právě řečeno (vysvětlí se, jaký druh ledu je vhodný na pitnou vodu, načež dva herci zvolna vlečou kašírovaný kus ledu napříč jevištěm), hudba vytrvale ždímá emoce, které jinak naprosto chybí. Do toho formální hrátky se zatahováním opony a pár „ošlehaně chlapských dialogů“, při kterých otrlejším divákům poněkud cukají koutky. A když se na scéně nečekaně objevila figura ledního medvěda (vyvedená na způsob cirkusového koně), smály se i děti, přestože to legrace být neměla.


Italia není inscenace nějakým nesnesitelným způsobem špatná, hloupá nebo kýčovitá, je spíš beznadějně nijaká. Tak dokonalé míjení se s tématem a absenci elementární divadelnosti jsem u Havelky neviděl snad ještě nikdy.

O inscenaci jsem mluvil 25. 9 v Mozaice ČRO Vltava (k poslechu zde mezi 9:22:30 a 9:29:57) 
Foto www Divadla Minor
Více informací zde 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme