sobota 8. února 2020

Švejda: Homo 40 (Divadlo Letí - Vila Štvanice)

Loni Jan Frič prostřednictvím Burnout aneb Vyhoř! a letos Daniel Špinar pomocí Homo 40 rekapitulují, autorskými inscenacemi, svůj život.
Spolužáci z DAMU a dnes kolegové z Národního vytvořili kdysi na škole ročníkové práce, které se pod názvem Mužské záležitosti hrály společně. Špinarovo Homo 06 bylo zajímavější - především tím, že bylo patrné, že Špinar za ten studentsky "nakopnutý" a neučesaný sled krátkých a rozmanitých obrazů ze života jednoho gaye osobně "ručí", že se jej osobně dotýká.



Nyní jako by se karta obrátila. V Burnout, probírajícím zprvu nezávazně a s postupujícím časem stále depresivněji pocity životního vyhoření dnešních třicátníků, za inscenaci "ručí" Jan Frič - a to dokonce i svou hereckou účastí - a Daniel Špinar v Homo 40 předvádí jen sled vizuálně pozlátkových, tematicky monotónních, statických a stopáží silně přetažených výjevů, které se drží na pouhém povrchu, u úmorného popisu, a hlubší vryp do komunity gayů - čtyřicátníků, kteří se točí v bludném kruhu příležitostných vztahů (zejména díky mobilní seznamovací aplikaci Grindr), neposkytuje. (Inscenaci naštěstí zachraňují Tomáš Kobr a Michal Kern energickými, dobře z reality odpozorovanými a lehce komicky nadsazenými hereckými výkony.)
Škoda. I tak jde ale, po více jak třinácti letech, o zajímavou konfrontaci.
Premiéra 21. ledna 2020. Více informací o inscenaci zde.
Recenze vyšla 13. 2 v Lidových novinách (k přečtení zde)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme