sobota 8. října 2022

Mikulka: Ukolébavka pro mrchožrotouty (Kim Noble)

„My fuckin‘ God!“ čili „Božínku!“


Divadelní program festivalu 4+4 dny v pohybu zahájil britský performer Kim Noble (pod hlavičkou divadla Campo), a byla to v Arše hodně ostrá jízda. I navzdory tomu, že zhruba v polovině představení přišlo několik rozpačitých minut, během kterých se technici snažili přímo na scéně opravit stávkující mikrofon, zatímco protagonista viditelně nevěděl, co si počít.


Kim Noble skládá dohromady zběsilý pseudodokument o sobě samém. V roli vypravěče se střídá s vycpanou veverkou, které otrávil její lesbickou partnerku, prohlašuje se za otce muší larvy (kterou předvádí i naživo prostřednictvím live cinema), sbírá po londýnských ulicích mrtvá zvířata, snaží se sblížit s liškami. A taky neustále provokuje (patrně pravými) projekcemi, které jsou hodně daleko za hranicemi obvyklé etické i estetické přijatelnosti: počínaje záběry skrytou kamerou natočenými v práci nebo při uklízení v bytě nemohoucího bankéře až po všelijaké pornografické výjevy či máchání penisem. Nezastaví se ani před natáčením vlastních (?) rodičů v docela choulostivých situacích; když se v tomto kontextu objevil na projekčním plátně ztěžka dýchající starý muž se skelným pohledem a s titulkem „poslední záběry mého otce před smrtí“, nebyl jsem asi jediný, komu opravdu zatrnulo. Třešničkou na dortu je přísun okázale zálibných nechutností. Zajít si na večeři se po tomto představení bude chtít asi jen málokomu.


Celé je to nicméně podloženo a sjednoceno smyslem pro drsný humor i vypjatou absurditu, překvapivými odkazy na řadu žhavých společenských témat a také schopností nabídnout krutý obraz světa, ve kterém se vše rozkládá a umírá, kde se všechno řítí kamsi do nicoty, zběsile a nekontrolovatelně. Jediné, co se s tím dá dělat, je pustit se do zoufaleckého smíchu.
 

Jedno je bez debaty: Ukolébavka pro mrchožrotouty bylo to nejdrsnější divadlo, jaké jsem za pěkných pár let viděl. Nebylo by úplně přesné napsat, že se mi líbilo, byl to ale zážitek, který si zcela jistě budu pamatovat hodně dlouho. Pokud by si to někdo chtěl vyzkoušet na vlastní kůži, má ještě jednu šanci v sobotu. Doporučení platí pouze pro ty otrlejší.

P.S.
Pro odlehčení: hraje se v angličtině s titulky a mimo jiné dojde i na kletbu „my fuckin‘ god“ roztomile přeloženou jako „božínku“.

více informací zde a zde: 4+4 dny v pohybu

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme