čtvrtek 12. ledna 2023

Dubský: Prašina (Klicperovo divadlo Hradec Králové)

Populární knihy pro mládež ze série Prašina od Vojtěcha Matochy jsem nečetl, ale soudě dle hradecké inscenace jde o novodobou variaci na foglarovky, snad jen s o něco mysterióznějším vyzněním. Fiktivní pražská čtvrť Prašina asi fanouškům Záhady hlavolamu nemůže nepřipomenout Stínadla, v díle se snoubí jistá starosvětskost se současností prezentovanou hlavně moderními technologiemi.


Pro divadelní prkna se nejedná o zrovna ideální materiál, jde o dílo epické, což se v inscenaci projevuje tím, že postavy pořád odněkud někam utíkají. Dramatizace režiséra Pavla Kheka a Lenky Smrčkové se s tím ale vyrovnává celkem dobře, inscenaci neschází tempo a postupné odhalování spletitého, takřka detektivního příběhu dokáže udržet diváka v napětí. Nutnost vykreslit zákonitosti tajemné čtvrti, kde nefunguje elektřina, se povedlo splnit pomocí filmových dotáček. Bloudění temnými uličkami bude jistě snazší zpracovat v připravované filmové adaptaci, ale díky variabilní scéně (Jozef Hugo Čačko), získala potřebnou atmosféru i hradecká divadelní verze.


Trojice mladých herců Vojtěch Říha, Martina Czyžová a Martin Klapil má nelehký úkol ztvárnit zhruba třináctileté teenagery; dokázali to bez přehrávání. Živý ohlas publika tvořeného školáky získávali na mnou zhlédnuté dopolední repríze také tím, že místy knižně znějící dialogy prokládali mluvou typickou pro současnou mládež.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto Patrik Borecký

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme