pátek 22. února 2019

Švejda: Bible 2 (Divadlo NoD)

Divadlo NoD si pod vedením Janka Lesáka a Natálie Preslové našlo na pražské divadelní mapě již pevné místo. Na "mladé ose" (dejme tomu) A studio Rubín - Venuše ve Švehlovce představuje, řekněme, přemýšlivý mainstream. Autorské inscenace, čerpající převážně z nejrůznější lehčí literatury, mají chytlavý tep, vizuál i výchozí nápad, hojně si pohrávají s popkulturními odkazy, zároveň ale vždy v sobě nesou i společensky vážnější osten (a získávají tím ráz až jakýchsi moralit).

foto Petr Florián

Nejinak je tomu i u nejnovější Bible 2, inspirované komiksem Adventures of God. Východiskem je situace: co se se zemí stane, když si Bůh po vyslání svého syna (Ježíše) na zem pár tisíc let zdřímne a vezmou to za něj "šílený" Profesor a "ďábel" Lucy... Inu, ocitne se jen krůček od katastrofy. Inscenace je pojata de facto jako sitcomová perzifláž, která díky výchozímu nápadu Lesákovi a spol. nabízí ohromný potenciál pro vytvoření velice zábavného večera. Zásadní problém ale je, že se jim nepodařilo dát scénáři pevný a kompaktní tvar. Příběhová linka velice škobrtá a rozbíhá se (proto jsou, řekl bych, v inscenaci i časté jingly nejrůznějšího typu), přijít vlastně může cokoli. I tahle fantasy - jak by to dnes v nebi vypadalo, kdyby... - by měla mít svá pravidla a řád.
Není to v NoDu poprvé, co chytrý výchozí nápad je nakonec problematicky realizován. Ať už kvůli říďounkému příběhu (Osamělost komiksových hrdinů) či přeceněné inscenační formě (Fantasy!). Nejvíc se zatím vyvedla Měsíční sonáta č. 11.

Premiéra 22. února 2019. Více informací o inscenaci zde.
Recenze vyšla 5. 3 v Lidových novinách (k přečtení zde).
   

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme