neděle 13. října 2019

Mikulka: Lazarus (Městská divadla pražská - Komedie)

Čekání na písničku


Ohledně muzikálu Lazarus se Městským divadlům pražským podařilo vytvořit dojem, že to bude jedna z událostí sezóny. Konec konců proč ne: jedná se o světový hit a David Bowie se i u nás těší značnému renomé. Velmi solidně vyhlíželo také obsazení hudebně kompetentních účinkujících, což (obávám se) není u „činoherních muzikálů“ v Česku vždy tak úplně pravidlem. Mimochodem, písně jsou v angličtině a výslovnost zpěváků sympaticky netahá za uši.



V každém případě platí, že pokud se v Komedii zpívá, jde všechno dobře. Občasné přepjatě muzikálové rozpažování a zanícený výraz bohatě vykompenzuje výborná živá kapela a až na výjimky velmi dobrý zpěv všech zúčastněných. Na včerejší premiéře se o to zasloužilo obsazení v čele s Igorem Orozovičem a Erikou Stárkovou, která byla jednoznačnou hvězdou večera. (Dnes večer se na druhé premiéře představí Ondřej Ruml a alternativní doprovodná kapela.)



Potíž je v tom, že muzikál nedělá jen zpívání. Všechno ostatní bylo totiž v Komedii až amatérsky bezradné, režisér Marián Amsler nedokázal dát smysluplnou podobu ani hudebním číslům, ani činoherním pasážím. V prvním případě převládalo poněkud zmatené popocházení či pobíhání a ve druhém pramálo záživná konverzace, doplněná značně topornými pokusy o vyšinuté tajemno či vtip. Symptomatická byla absurdní vytrvalost, s jakou na začátku každého hudebního čísla zadýmal z pravé strany kouřostroj – a tím to jaksi skončilo. Stejně jako v případě naprosto planého nápadu se spletí provázků, natažených po přestávce přes celé jeviště.



Zjednodušeně řečeno: jako koncert, při kterém jsou na velmi solidní úrovni předvedeny coververze Bowieho hitů, má Lazarus nepochybně smysl. Kdo by očekával něco navíc, bude patrně zklamán.

více informací o inscenaci zde
fotografie jsou z webu mdp




Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme