středa 30. října 2019

Mikulka: Maďarský akát (Trafó House Budapešť - Palm Off Fest 2019)

Bylo to představení, které mělo jisté cimrmanovské rysy, i když spíš jen vnějškově; Maďarský akát totiž není nějaká nezávazná mystifikační legrácka, ale v jádru docela vážně míněné politické divadlo, zřetelně vyrůstající z aktuální politické situace. Tu ovšem dokáže komentovat s pobavenou a často dosti jedovatou ironií.



Celé se to po většinu doby tvářilo jako seriózní divadelní dokument o akátu coby maďarském národním stromu: účinkující hovořili „sami za sebe“ jako při přednášce, součástí byly různé filmové záběry, na kterých dotyčná pětice sázela stromky, recitovala oslavné básně nebo dokonce pronikala do Národní knihovny a tam doplňovala akáty do obrázků různých významných historických momentů. Došlo též na citace výroků maďarských politiků, screenshoty jejich statusů na sociálních sítích nebo videa s příslušnými projevy. Samozřejmě vše na téma akát. Respektive správně po vlastenecku "maďarský akát".



Nejsem dost dobře schopen rozlišit, co všechno tu byla „pravda“, a kde už začínala více či méně zlomyslná mystifikace (domácí publikum se v tom nepochybně orientuje nesrovnatelně lépe). Ústřední vtip však byl zřejmý, a docela dobře zabíral i v Praze: všechny ty řeči o tom, že co zakoření do maďarské půdy, je maďarské, politické spory na téma akát, nebo boj za akát proti EU, která jej chce coby škodlivou rostlinu vymýtit, nabíraly zcela aktuální politické konotace. Tím absurdnější, že akát je strom invazní, původem americký, což ostatně bylo opakovaně zdůrazněno.



Hlavní síla inscenace budapešťského Trafó House spočívala ve schopnosti tvářit se při tom všem jako by nic, vršit absurdity (nebo i rozbíhavosti, třeba písničku, na kterou se jedna z hereček částečně svlékla) a nechat ústřední politické téma jen tak volně povlávat, aniž by bylo nutné příliš tlačit na pilu. I když, v závěru představení se trochu přitlačilo i zde. Osobně je mi takový přístup milejší než zanícené kazatelství, se kterým se lze u aktivistických divadel setkat bohužel mnohem častěji (konec konců opakovaně i na minulých ročnících Palm Off festu). Příjemně strávená hodinka.

Více informací Maďarský akát, Palm Off
foto : Krisztina Csanyi

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme