středa 1. prosince 2021

Švejda: Bratři naděje (Divadlo Minor)

Režisér Jan Jirků přidal v Divadle Minor do své linie inscenací s historickou tematikou (o Lipanech jsem psal zde) další díl a nastudoval titul Bratři naděje, který se prostřednictvím osudů sourozenců Antonína, Matěje, Vojtěcha a Jindřicha Kopeckých, příslušníků známého loutkářského rodu, věnuje zejména období první světové války, přesněji českým legionářům.

       

Je určen pro děti od devíti let, vhodnější by se mi ale zdálo vymezení pro žáky druhého stupně. Inscenace se od začátku na diváky valí v ostrém tempu, zaplavuje je přehršlí auditivních i vizuálních vjemů, usledovat všechen tok slov a obrazů (byť zajímavých; velmi povedená je zejména stínohra s válečnou mašinérií) se mi nezdá zvlášť v první polovině jednoduché. Méně by bylo víc, především pokud jde o  lepší čitelnost hlavní dějové linky; různých odboček i třeba jen vtípků je tu prostě moc. Nejproblematičtější (a nadbytečný) je rámcující, zobecňující motiv s postavami smrti, ďábla a kašpárka.
Z celého toho inscenačního forte ovšem jako primární vyzařuje režisérovo zaujetí tématem, potřeba, ba naléhavost předat (proč to neříct) vlastenecké téma dětem, upozornit je na něj. Po přestávce se kus přeci jen trochu zklidní, zabere i vtipný interaktivní vstup ("animování" vybraných dětských diváků) a inscenace dospěje k jímavému finále. Edukační účel bude myslím splněn.
Premiéra 22. září 2021. Více informací o inscenaci zde. 

  

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme