sobota 22. ledna 2022

Dubský: Zbabělci (Klicperovo divadlo Hradec Králové)

Román Josefa Škvoreckého Zbabělci vypráví o posledních dnech druhé světové války ve východočeském Náchodě (v knize pojmenován jako Kostelec). V Klicperově divadle tak využívají regionálního zakotvení a hlavně velkého hudebního nadání hereckého souboru.


Jevišti dominuje nákladní vagon, který upomíná na dobytčáky nechvalně proslulé transporty židů do vyhlazovacích táborů. V Hradci vnitřek vagonu obsadila početná jazzová kapela, která naživo interpretuje dobové hity a stará se i o scénickou hudbu. Právě v rozverných scénách milostného pobláznění a swingových melodiích jsou Zbabělci nejsilnější. William Valerián se jako Danny Smiřický skvěle zhostil hry na saxofon, Škvoreckého alter ego ztvárnil na pomezí nerozvážného frajírka a přemýšlivého mladého muže.


Kromě Dannyho milostných eskapád a válečných bojů režiséra Pavla Kheka zajímá také lidská povaha a lámání charakterů v neklidných dobách. Ať už je to deklarovaná mírumilovnost propojená s výzvou k postřílení Němců v osobě uklízečky Strnadové (Marie Kleplová), principem kolektivní viny hnaná nenávist vůči staré Němce Erlichové (Lenka Loubalová) nebo schopnost přežít a sloužit jakémukoliv režimu, jež je vlastní kolaborantu Bartošíkovi (Jiří Zapletal).


Dramatizace, pod níž je vedle Kheka podepsána ještě dramaturgyně Lenka Smrčková, celkem přehledně převypráví celý příběh, často ji ovšem chybí kouzlo jevištní zkratky. Některé scény (noční hlídky, srazy revoluční gardy v pivovaru) působí ve své mnohosti únavným dojmem, tříhodinová inscenace kvůli tomu místy ztrácí tempo. Kaleidoskop jednotlivých osudů dává možnost vyniknout i hercům v menších rolích, takže tu nikdo není jen do počtu. Na druhou stranu tohle rozmělnění způsobuje, že inscenace postrádá větší tah na branku. Trochu mi také uniklo, kde se v jinak dobové atmosféře respektující inscenaci vzal Batman, v jehož kostýmu se objevuje Dannyho sok v lásce Zdeněk.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto Klicperovo divadlo

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme