čtvrtek 5. září 2024

Voska: Kafka has left the building (Das Thema / To téma)

Jak prodat Kafku


Na webových stránkách inscenace s předlouhým názvem Kafka has left the building / úřední název - amtliche Bezeichnung: Kafka 24/7 by mělo stát: „doporučeno zejména němčinářům od úrovně B1 nahoru a/nebo fundovaným kafkologům“. Aspoň první podmínku jakž takž splňuji, takže jsem si nevšední večer ve společnosti letošního úmrtního jubilanta mohl docela slušně užít.


Počin spolku Das Thema / To téma (pražská představení jsou uváděna v Divadle Na zábradlí) nahlíží na Kafku zábavně nedidaktickou optikou. A to někdy opravdu silně nedidaktickou. Některá spisovatelova díla jsou sehrána jako třeba minutový bezeslovný skeč, v němž se po jevišti promenuje brouk, který je po chvíli účinkujícími zasypán salvou nakousaných jablek (Proměna). Koňská hlava nasazená na hlavě Romana Horáka zase několikrát během večera připomíná povídku Touha stát se indiánem. Spoustu dalších narážek jsem bezpochyby nerozklíčoval.

Inscenace se sice tváří jako bezelstná srandička, ale žádá si od publika překvapivé nasazení. Kromě kafkovských narážek je potřeba přepínat mezi němčinou a češtinou v alespoň poloviční rychlosti, než s jakou tak činí sami účinkující. Většinu řečeného sice obratem přeloží do druhého jazyka, ovšem najdou se i pasáže – zejména v úvodu a při improvizaci s obecenstvem –, kdy se to prostě nestíhá. Cimrmanovsky řečeno se tak smích ozývá jen z některých míst – tam, kde konkrétní divák/divačka zvládá svižné tempo dvoujazyčného kvarteta herců a hereček.


Jednotlivé výstupy nejsou úplně vyrovnané, zmíněné pokusy o improvizaci místy narážejí na nepříliš ochotné publikum a pro zvládání takových situací ne právě disponované účinkující. Jindy to ale zase šlape skvěle. Třeba chvíli před koncem, během „kafkovské věštírny“, které je možné se na cokoli zeptat a sám Kafka (ve skutečnosti Philipp Schenker schovaný v útrobách nábytku) odpoví citacemi ze svých děl.

Závěrečná výprodejová akce, během níž je možné zakoupit si zcela obyčejné předměty, ale s kafkovským puncem, zpočátku může působit až (záměrně?) trapně, s překřikujícími se účinkujícími na jedné straně a tuhým obecenstvem na straně druhé. Jenomže nakonec se na mé repríze přece jen někdo našel, koupil si první věc a strhnul tím lavinu – další a další diváci si kupovali nabízené tretky. Slíbené téma komercionalizace Kafkovy osoby tak získalo pozoruhodné rozuzlení: lidé si klidně koupí i kus železného drátu, když jim řeknete, že má nějakou spojitost se světoznámým spisovatelem.

VOJTĚCH VOSKA

více informací zde
foto: web spolku Das Thema / To téma


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme