pondělí 2. září 2024

Voska: Perseidy (Tygr v tísni - Antická Štvanice)

Perseus pro starší a pokročilé


Obří železná konstrukce, vyrostlá v západní části ostrova Štvanice, a uvaděčky rozdávající kromě dek i špunty do uší – ještě před začátkem se Perseidám daří vzbudit očekávání čehosi výjimečného.


Eva Leinweberová zastupuje tvůrci slíbený jiný pohled na bájnou Medusu. Není ani tak děsivou příšerou, ale spíše rezignovanou, nespravedlivým osudem uvláčenou postarší ženou, pro niž smrt pod Perseovou čepelí představuje skoro vysvobození. Naproti tomu král Polydektés Ondřeje Kolína je opravdu odpudivou machistickou kreaturou, takový antický Andrew Tate.


Perseus (Mark Kristián Hochman) se mu snaží naslouchat a napodobovat ho, ovšem je z jiného těsta, takže to dopadá spíše komicky. Hochmanovi se dobře daří ztvárnit vývoj od přitroublého kluka přes rádobydrsňáka až po zralého muže, který se ale nezříká emotivních projevů a silných citů. Po humorném rozjezdu tak může až dojemně vyznít scéna, v níž pohřbívá svého milovaného koně Pegase.


Jediným zásadnějším zádrhelem Perseid je způsob, jakým se tvůrčí tým v čele s režisérem Adamem Steinbauerem snaží téměř v celistvosti vyprávět Perseův příběh. Dostává se tím do dvojnásobné pasti. Jednak se ne vždy daří udržet přehlednost matoucí plejády mytických postav - některé se jen tak mihnou a zase zmizí, bez vysvětlení, kým vlastně jsou a jaká je jejich role v příběhu. A jednak takové převyprávění ubírá prostor artikulaci zásadních témat, o kterých podrobně pojednává tisková zpráva divadla a která přímo z představení nejsou vždy úplně zřetelná.

Jinak jsou ale Perseidy pozoruhodnou interpretací starého mýtu, které nechybí šarm rockového koncertu. A fanoušky i fanynky předaleké galaxie jistě potěší zapojení světelných mečů, obzvlášť efektní je duel Persea s Polydektem.

VOJTĚCH VOSKA

více o inscenaci zde
foto: Facebook Tygra v tísni

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme