čtvrtek 18. května 2017

Švejda: Křehkosti, tvé jméno je žena (Národní divadlo)

Křehkosti, tvé jméno je žena je kolektivní hereckou beneficí ženské "seniorské" části činoherního souboru (Iva Janžurová, Taťjana Medvecká, Jana Preissová, Eva Salzmannová, Johanna Tesařová). Vzhledem k tomu, že Národní divadlo v současné chvíli nedisponuje komorní scénou, lze toto řešení, jak dát prostor "zasloužilým" členkám (inscenace je uváděna na Nové scéně), považovat za pragmatickou "z nouze ctnost".

foto Petr Neubert

Benefice je specifickým žánrem, v jejích intencích je také třeba celou produkci nahlížet (a posuzovat). Zde je zbudována především jako pásmo osobních vzpomínek, zkušeností či historek protagonistek, jež je obohaceno vstupy hereckými (i pěveckým) Karla Dobrého a tanečními trojice 420PEOPLE. Inscenace se nese převážně v laskavém duchu a diváky je vděčně přijímána - jaký také div, když herečky hovoří samy o sobě a svém povolání; jediný moment, který se z nálady inscenace vymyká, je závěrečný výstup Karla Dobrého, uvádějící úryvek z Královny duchů Elfrieda Jelinekové, jenž ukazuje "temnou" stránku hereckého (ženského) povolání - lze to ale brát jako jistou schválnost Daniela Špinara, aby toho divákova hlazení po srsti nebylo příliš.

Nová scéna byla na druhé premiéře vyprodaná a stejně tak jsou na tom i nejbližší reprízy. V hledišti převažovaly divačky staršího data narození, které předpokládám přišly především na "Janžurku". Účelu tedy bylo dosaženo. Ostatně myslím, že i inscenace tohoto typu patří do portfolia Národního divadla.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme