pondělí 26. června 2023

Dubský: Festival Regiony (neděle 25.6.)

Studio K Színház Budapešť: Katynka z Heilbronnu


Přiznám se, že jsem měl při sledování inscenace budapešťského Studia K pocit lehkého déjà vu. Podobně jako v pátek u Proměny v provedení souboru z německého Kasselu, i Katynka z Heilbronnu stojí na silném vizuálu a nosném nápadu, který však tvůrci ke škodě inscenace nedokáží posunout dál, nebo se ho zbavit. V tomto případě neobvyklá režijní koncepce spočívá ve využití běžeckých pásů. Na první pohled smysluplná vizuální metafora se ale velice rychle „ochodí“ a po pár minutách začíná být takřka nezaujaté odříkávání textu Kleistovy hry za chůze či běhu poněkud iritující.


Anotace líčí Katynku jako oběť ve světě ovládaném muži, což v kontextu doby vzniku hry asi moc nepřekvapí. Je pravda, že titulní hrdinka, kterou se směsí naivity a mlčenlivé odhodlanosti ztvárňuje Melitta Palagi, je příběhem vláčena dle přání jiných – ať už jde o starostlivého otce, namyšleného hraběte či samotného císaře, všichni hledí hlavně na své vlastní zájmy.

Celkem povedený je ovšem závěr inscenace, který je na první pohled až absurdně nepravděpodobným happy endem, v němž si císař osvojí nevlastní dceru a hrabě odvrhne mocnou Kunhutu ve prospěch Katynky. Kombinace výrazného ironizování situace ze strany představitele Císaře a zoufalství čitelného ve tváři Katynky dělá z takto pojatého finále příjemně nejednoznačnou záležitost.

festivalový program zde
foto: festivalový web

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme