neděle 18. června 2023

Mikulka: Festival Arena (neděle 18. 6.)

Motorky versus autojeřáb


Le Mur de la Mort: Mortel Jus de Mortel
Cirque Pardi!: Rouge Nord


První den novocirkusového festivalu Aréna, a hned dvě motorizované podívané. Nejdřív motorky ve velkém dřevěném sudu přímo na Smíchovské náplavce a pak autojeřáb se starým Mercedesem popojíždějící po trávníku fotbalového stadionu o kousek dál proti proudu Vltavy. Bylo to pozoruhodné setkání dvou úplně protikladných přístupů k novému cirkusu: klasická starocirkusová, ne-li snad dokonce pouťová atrakce versus ambiciózní plenérová inscenace.

Le Mur de la Mort v inscenaci (tenhle divadelní termín tu ovšem příliš nesedí) Mortel Jus de Mortel vlastně jen malounko novocirkusově upgradovali úplně klasickou stěnu smrti tím, že přidali sebeironicky chlapáckou stylizaci účinkujících. A dál už jen k potěše i obavám publika sviští po svislých dřevěných stěnách jako o život. Řev motorek, adrenalinová podívaná, suverénně zvládnuté řemeslo - divákům se ve vrchovaté míře dostalo přesně toho, na co přišli. Nic víc, nic míň. Na žádné předstírání hloubek či sdělení se tady nehraje, ale to, co má zabírat, zabírá naprosto spolehlivě.


Tvůrci z Cirque Pardi! v inscenaci (tady už je divadelní termín na místě) Rouge Nord naopak ponor do hlubin předstírají ze všech sil. Potíž je v tom, že se nedostanou dál, než k předstírání. Zapojení autojeřábu je samozřejmě efektní, jenže další nosné nápady chybí, stejně jako atmosféra - a ani po technické stránce nepředvede pětice účinkujících nic zvlášť oslnivého. Výsledkem je série nesouvislých, řiďounkých artistických výstupů, nevýrazně doprovázených hudbou pouštěnou napůl z playbacku. V závěru je mezi kamiónem a vztyčeným hydraulickým chapadlem jeřábu napnuto dlouhé šikmé provazochodecké lano, jeden z artistů po něm vyjde nahoru a představení ke všeobecné úlevě (sedí se na velmi nepohodlných betonových schodech) po necelé třičtvrtěhodince skončí.


Reklamní slogan Rouge Nord hrdě hlásá: „kinematografická freska na pomezí mezi Quentinem Tarantinem a Wimem Wendersem“. No, nevím, nevím. "Obyčejné" motorky nejenže nabídly nesrovnatelně intenzivnější zážitek, ale ještě ke všemu byly podstatně poctivější.

o festivalu Aréna budu mluvit v Mozaice ČRO Vltava ve středu 21. 6.
více zde: Mortel Jus de Mortel , Rouge Nord
foto festivalový facebook 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme