pátek 23. června 2023

Mikulka: Festival Arena (úterý 20. 6.)

Cirque Pardi! - Low Cost Paradise


Po zhlédnutí prvního - plenérového - představení skupiny Cirque Pardi! na letošním festivalu Aréna jsem byl hodně rozpačitý (postěžoval jsem si tady). Hlavní festivalové hvězdy se nicméně prezentují primárně prostřednictvím inscenace Low Cost Paradise, která se hraje v tradičním šapitó. A to je počin, nutno dodat, v porovnání s bezradným Rouge Nord výrazně povedenější. Jiná věc je, že pomyslná laťka byla nasazena dost nízko, a že ani Low Cot Paradise nepřichází s ničím mimořádně objevným nebo strhujícím.


Devadesátiminutová inscenace nabízí vcelku obvyklý mix artistických čísel, živé hudby a groteskních výstupů víceméně činoherního ražení. Zábavné na tom je, že se docela početný ansámbl ve všech možných rolích či pozicích nepravidelně prostřídá a objeví se pár hezkých a originálních nápadů (třeba kombinace zpěvu a pozemní akrobacie nebo žonglování kytarami). 


Horší je, že se jednotlivé scény v Low Cost Paradise nijak zvlášť přesvědčivě neposkládají do tvaru, který by své jednotlivé prvky dokázal spojit a povýšit. Bohužel se projevila také častá bolest novocirkusových inscenací pokoušejících se o činohru: herectví vyhlíželo trochu amatérsky, žádný z účinkujících nedokázal nabídnout ani samozřejmé herecké charisma ani potřebnou činoherní zběhlost. Výsledkem bylo, že veselé hrané výstupy byly zábavné tak trochu na sílu, ať už se jednalo o ukřičené „vyrušování“ dvojice protivných divaček v publiku nebo o sérii absurdních rodinných etud.


Schopnost navodit atmosféru nebo artistickou profesionalitu nicméně v tomto případěCirque Pardi!  upřít nelze a diváci tak určitě nemusejí odcházet s pocitem, že vyhodili peníze nadarmo. Na opravdu silné novocirkusové zážitky si však milovníci žánru budou muset počkat. Uvidíme, jak se v tomto ohledu vyvede Letní Letná.

více informací zde
foto Pierre Rigo

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme