neděle 25. června 2023

Dubský: Festival Regiony (pátek 23.6.)

Staatstheater Kassel: Die Verwandlung (Proměna)


Povídka Franze Kafky Proměna láká k rozličným interpretacím, inscenace režiséra Stefa Lernouse z německého Kasselu se nese v duchu zombie hororu. Do přízračného prostoru jako první vstupuje postava připomínající deratizátora, která nalezne knihu, z níž začne číst příběh Řehoře Samsy, který se v předloze promění v nestvůrný obří hmyz. Jeho pokoj vypadá jako terárium, samotný Řehoř v podání Lisy Natalie Arnold se ovšem svým vzezřením nijak neliší od zbytku rodiny.


Všichni jsou výrazně nalíčení, jejich pohyby jsou stylizované, mohou připomenout loutky, na mysl přijde i podobnost s Addamsovou rodinou. Nestvůrnost Řehořových příbuzných i návštěvníků domu problematizuje, kdo je v tomto společenství oběť a kdo trýznitel. Inscenace si vystačí s minimem slov, režie se soustředí na budování obludné atmosféry za pomoci temné hudby a groteskního hereckého pojetí.

Problémem je, že se tahle vstupní situace nikam nevyvíjí, karty jsou rozdány a vršení dalších efektně bizarních scén po čase ztratí punc originality. Koncept tak zachraňují herci, kteří svou přepjatou hororovou stylizaci dovádějí k dokonalosti – zvlášť působivé jsou výkony Iris Becher jako mladší sestry Grety s permanentním němým výkřikem na rtech, Marcel Jacqueline Gisdol na chůdách a s krásně úchylnou mimikou a gestikou zaujme v malé roli Prokuristy. Sledovat herce mě za celých 80 minut představení nepřestalo bavit, byť mi jinak režijní konstrukce přišla trochu chatrná.

LUKÁŠ DUBSKÝ

foto Isabel Machado Rios
festivalový program zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme