neděle 27. srpna 2023

Mikulka: Bitbybit (Collectif Malunés a Movedbymatter - Letní Letná 2023)

Nadchnout a pobavit


Dost bylo řečí o novocirkusovém popu. Úplně jinou polohu nového cirkusu předvedla bratrská dvojice Simon a Vincent Bruyninckxové, která vystoupila pod hlavičkou Collectif Malunés a Movedbymatter (Malunés už jednou v Praze hráli a bylo to vynikající: psal jsem o tom tady). Tentokrát předvedli úlet nazvaný Bitbybit. I když vlastně možná spíš než úlet skutečné naplnění toho, co o své vlastní inscenaci sebevědomě tvrdili NoFit State Circus: „nevšední prožitek, který vás nadchne a pobaví“.


Důležité je, že v případě Bitbybit platí obě části dotyčného sloganu. Zdaleka totiž nejde jen o to, že se s něčím tak kuriózním jako je párová akrobacie dvojice spojené lankem drženým ústy nesetkáte každý rok (pokud vím, Bruyninckxové byli první, koho to napadlo), a že hodinu žasnete nad tím, co všechno se dá na základě takového principu vymyslet. Ještě podstatnější je, že nezůstane u pouhé demonstrace techniky a možností výstředního nápadu. Tahle inscenace je svérázně poetická, místy trochu pobaveně zlomyslná a také jaksi tlumeně, ostýchavě a současně sebeironicky vtipná. Když mají účinkující osobní kouzlo, stačí třeba jen to, když si oba pánové po náročné akci sednou vedle sebe a po krátké pauze si oba současně úlevně oddychnou. Zdánlivá banalita, ale umění prodat takovéto minimalistické momenty je mnohem větší kumšt, než by se mohlo zdát.


Nic proti popu, ale je důležité, že Letní Letná kromě osvědčených a vcelku bezpečných atrakcí typu Cirque Alfonse nebo NoFit State Cirkus představuje i na první pohled podstatně méně chytlavé tituly na způsob Bitbybit. V každém případě to pro mne byl zatím jednoznačně nejpříjemnější zážitek letošního festivalu. A v závěru si neodpustím ještě jednou srovnání: na rozdíl od urputné legrace v podání Cirque Alfonse jsem se na Bitbybit opravdu výborně bavil a společně se slušnou částí publika v malé šapitó občas i smál nahlas.

více informací zde
podrobněji budeme o Letní Letné psát v SADu 5/2023
foto František Ortmann (festivalový Facebook)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme