sobota 26. srpna 2023

Mikulka: Sabotage (NoFit State Circus - Letní Letná 2023)

Sabotáž, která nic moc nesabotuje


Anotace jsou svérázný žánr. Jdete třeba na novocirkusové představení jménem Sabotage a v programu se dočtete, že „přidává temnější, drsnější a podvratnější prvky […] nabourává zajetá klišé a zcela se vymyká obvyklému diváckému zážitku […] odvážně se staví proti zaběhlým stereotypům a normám”. No a pak sledujete profesionálně sestavenou skládačku vcelku očekávatelných artistických čísel, doprovázených co do žánru eklektickou hudbou, profesionálně zahranou, leč nijak výjimečnou, a místo nabourávání klišé spíš setrvalou snahu dotlačit publikum (tradičně velmi vstřícné) ke skandovanému potlesku.


Nic proti tomu, to všechno k cirkusu patří. Konec konců i nový cirkus může nabývat podoby, které se v hudbě říká „pop pro dospělé“. V tomhle smyslu nebyla inscenace souboru NoFit State Circus špatná, určitě se povedla mnohem lépe, než ta, s níž se Britové na Letné představili v roce 2015 (psal jsem o ní tady). Jen je trochu legrační snaha stylizovat se do podoby odvážných narušitelů konvencí. I když, v hudebním popu se různými okázalými rebelskými a podvratnými pózami také nešetří, nepochybně proto, že na publikum zabírají, tak proč by to mělo být jinak v novocirkusových vodách. Jestli samotní tvůrci svým sloganům věří nebo si je vymýšlejí z čistě píárových důvodů, nemám tušení, do hlavy jim nevidím.


Reálné překročení „stereotypů a norem“ bylo v Sabotage výrazněji přítomno vlastně jen v postavě fyzicky lehce postiženého artisty malého vzrůstu: předvedl řadu krkolomných triků s berlemi či vestoje na rukou. Byl výborný, jeho výstupy patřily v rámci večera k těm nejsilnějším. V závěru se pak na scéně objevovali muži oblečení za ženy či naopak a úplně nakonec všichni radostně ruku v ruce tančili kolem velké závěsné konstrukce, postavené tak, aby připomínala zeměkouli. Z předchozího průběhu inscenace bohužel takto pojaté finále nijak logicky nevyplývalo, spíš to vypadalo, že tvůrci prostě cítili potřebu sdělit cosi i k tomuto žhavému tématu. Stejně jako to v posledních letech učinila nepřehledná záplava jejich kolegů ve všech myslitelných žánrech. Takže tedy ještě jedna skeptická poznámka: demonstrovat postoje tohoto typu - opět, nic proti nim - není žádná sabotáž či podvratnost, ale ten nejmainstreamovitější mainstream, jaký si lze představit.

více informací zde
podrobněji budeme o Letní Letné psát v SADu 5/2023
foto František Ortmann (festivalový Facebook)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme