pátek 18. srpna 2023

Mikulka: Aquanauti (Letní Letná 2023)

Začala Letní Letná


Zahajovací show k Letní Letné už neodmyslitelně patří. Je samozřejmě fajn, že festival odstartuje pořádně a se vší parádou, a nemá valný smysl od produkce tohoto typu očekávat nebo vyžadovat velké hlubiny nebo obecněji cokoli víc než právě onu show. Kterou letos pořadatelé hbitě spojili s letenskou novotou v podobě jezírka. Takže Aquanauti. A ještě malá technická poznámka: viděl jsem druhé představení, to čtvrteční, ve středu jsem pro silnou nedůvěru k počasí raději zůstal doma.


Kolem jezírka se sešel nezvykle početný dav na obou pomyslných stranách opony: podle informací pořadatelů se na Aquanautech podílelo padesát účinkujících (plus spousta techniků a obrovský jeřáb) a kolem vody se tísnil nekonečný dav diváků. Obávaná bouřka nepřišla, večer byl ideálně vlahý a všechno běželo jako po drátkách; postavy ve stříbrných kombinézách se hemžily ve vodě, na lodičkáh, na břehu, na ostrůvku a samozřejmě i nad vodou. To vše se spoustou ohňů a v efektním barevném nasvícení.


Musím se přiznat, že bývám z podívaných tohoto typu poněkud rozpačitý. Jasně, je to pustý kýč, který se snaží (mimo jiné skrze neustále znějící patetickou hudbu) sugerovat, že je něčím víc než jen vcelku banální i když barvitou podívanou. Ale zároveň nechybí momenty, kterým působivost opravdu upřít nelze. Třeba postava balancující na hořící kouli, houpající se nad vodní hladinou. Nebo její kolega (klidně to mohly být i ženy, z dálky se takové jemnosti nedaly rozeznat), kterého velkým obloukem vystřelili z děla do vody mezi akvabely. Nebo finále, ve kterém třicet artistů zavěšených vysoko nad hladinou na obrovském roštu vytvářelo nejrůznější geometrické obrazce.


Cíle bylo v každém případě spolehlivě dosaženo: jubilejní dvacátá Letní Letná odstartovala více než efektně a o nezájem publika se evidentně obávat nemusí. Nezbývá, než optimisticky předpokládat, že program nabídne inscenace, které na rozdíl od zahájení nabídnou víc než efektní podívanou.

více informací zde
podrobněji budeme o Letní Letné psát v SADu 5/2023
foto František Ortmann (festivalový Facebook)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme