čtvrtek 19. prosince 2013

Mikulka: Kitchen Drama (Alfred ve dvoře)

Zmarněná mana namakaných pokrmů


Tak tohle jsem v divadle už hodně dlouho nezažil. Přinejmenším od dávné návštěvy Divadla pod Palmovkou, kde si kaskadérsky troufli na dopolední čechovovské představení pro učňovskou mládež. Jenže zatímco v případě hlediště plného znuděných puberťáků lze komplikace očekávat, na premiéře v Alfredovi jsem jenom zíral. A nejen já.

Přímo doprostřed první řady se totiž usadily dvě dívky či spíše mladé ženy (vyhlížely nedivadelně, jako by sem zabloudily z lehce nevkusné diskotéky) a představení si užívaly plnými doušky a bez jakýchkoli zábran. Kdykoli se objevil třeba jen letmý náznak vtipné situace, hýkavě se řehtaly a prohýbaly v pase, pokud se nedejbože ozvala nějaká vulgarita, doprovázely smích hlasitými výkřiky typu „to je síla, to je skvělý“. Smysl toho, co se dělo na scéně, jim přitom zcela evidentně unikal.

Jakýkoli pokus pracovat se změnami nálady byl za těchto okolností předem odsouzen k nezdaru (a to tedy Kitchen Drama rozhodně nepoužívá zrovna jemných prostředků). Nakonec byli otrávení všichni, jak diváci, tak herci. Petrovi Vančurovi dokonce při děkovačce povolily nervy: nejprve obě nadšeně aplaudující divačky „odstřelil“ a pak začal přímo před nimi vztekle parodovat jejich chování. Jenže dívky se cítily zájmem polichoceny a rozchechtaly se o to víc. Vyznělo to ještě smutněji, než celé pokažené představení.

Čirá bezmoc tváří v tvář spokojené, nic nechápající a na nic se neohlížející hlouposti. V divadle se to naštěstí stává málokdy. Pokud se ale tahle situace trochu zobecní, je to představa značně depresivní.

Více informací o inscenaci zde

3 komentáře :

  1. Díky za upozornění na představení, nalákal jste mě na něj. Trochu se divím, že zmíněné divačky uvaděčky neodvedly pryč.
    Pokud se neurazíte, dovolím si upozornit na chybu v názvu divadla - píše se s krátkým "e".

    OdpovědětVymazat
  2. Heleno, na odvedení to nebylo. Ony prostě jen, jak píše pan Mikulka, reagovaly bez zábran a užívaly si všeho plnými doušky. Ano, bylo to trochu moc a hlavně to svědčilo o hlouposti divaček. Ale každý není intelektuál, aby reagoval přesně jen tam, kde se má. Tady je to opravdu tenký led, za co má být divák odveden a za co ne. Nevím, možná bylo i v moci herců si "zjednat" trocha klidu, ale to je těžké posoudit. Já byla nahoře u pultu a moc to ke mně nedošlo. To jsem pak pochopila až z Petrovy reakce na děkovačce a poté při zaslechnutém rozhovoru ve foyer (že to byl průser) Marcela - inspice.

    OdpovědětVymazat
  3. ja sedel v prvni rade temer hned vedle zminenych "divacek." za sebe muzu rict, ze se mi samotnemu zatinaly pesti…

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme