středa 6. srpna 2014

Švejda: Můj romantický příběh (Buranteatr)

Ano, Hájkova inscenace postrádá oproti Špinarově u Bezručů razantní režijní gesto, které by ji činilo jednoznačně dnešní, „in“. Které by Jacksonovu hru jasně představilo jako (teritoriálně univerzálně platnou) hořkou komedii o dnešních singles. Nejvíc za to, poněkud paradoxně, může scéna Davea Bensona – nesmyslně popisně zaplňující prostor, bezčasá, potápějící inscenaci téměř na roveň upatlaných „televizní her o mladých lidech“. V té neprůraznosti, či chcete-li usedlosti, jste ale na druhou stranu (oproti Špinarově práci) lépe provedeni zákrutami příběhu, lépe se můžete seznámit s psychologií postav (byť jsou figury primárně postaveny, tak jako u Špinara, na přesně odpozorované dikci a gestech dnešních mladých lidí) – mezi nimiž díky výtečnému hereckému výkonu Jaroslava Matějky nejsilněji poutá pozornost Tom: sobecký hajzlík, proplouvající životem s kvantem sebeobranných masek, které začne postupně odkládat až po klíčové události příběhu (informaci o těhotenství Amy) a poznání sebe samého, svého zoufalého osobního životního postavení, se dobere v nejsilnější scéně večera – v Tomově znovushledání se se školní láskou Alison, jež ústí do alkoholické i duševní kocoviny postavy.

4 komentáře :

  1. Ondřej Doubrava6. srpna 2014 v 23:57

    Může být komentář jednoznačně dnešní a in a může mít v sobě vůbec patřičně důrazné gesto, když si publicista plete postavy? Jessie byl Tomův kamarád. Tomova celoživotní láska je Alison. A pokud psal publicista Švejda z reprízy v Celetné, tak nehrál ani Martin Tlapák, nýbrž Jaroslav Matějka (pokud psáno z reprízy přímo ze Stadionu patří sem hluboká omluva, ale myslím si, že ne). Jasně, každý se někdy sekne, ale když už na té hře jsem a hodlám o ní napsat nějaký soud, tak si přece na takové drobnosti dávám pozor. A nebo je někdy lepší se vyspat a třeba napsat něco hodnotnějšího než bezobsažný blogísek se špatnými informacemi, který jste si mohl odpustit, pokud je zkrátka takto matoucí. Tak snad to příště bude lepší a správnější. Přeji hezký den. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Martin Švejda7. srpna 2014 v 0:05

    Díky za upozornění. Tak já to opravím přímo v textu, aby to čtenáře nemátlo, ju?

    OdpovědětVymazat
  3. Ondřej Doubrava7. srpna 2014 v 0:13

    Já děkuju za uznání chyby. Jen jsem si z toho trochu vystřelil, neodolal jsem,, protože evidentně názor v hlavě srovnaný máte, i vlastně poutavě (ačkoli s ním třeba úplně nesouhlasím, bavil jsem se náramně, srovnání s Ostravou nemám, ale samostatně mi to "in" přišlo.), ale potom to hapruje v maličkostech, které se dají v pohodě zkontrolovat třeba podle webu Buranů. Však dobrá publicistika přece není závod!

    Zdraví pojízdný kolega publicista a příležitostný dramaturg (což mě baví více a netajím se tím) z první řady v Celetné. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Alois Mrštík8. srpna 2014 v 17:06

    Ale vždyť co jiného než "bezobsažný blogísek" nadivadlo je? :)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme