úterý 17. srpna 2021

Mikulka: Letní Letná 2021 (pondělí 16.8.)

Dramaturga nekrmíme

Pokud bychom pokračovali ve škatulkování novocirkusových strategií, Compagnie 100 Issues předvedla v titulu Don't Feed The Alligators typickou inscenaci „na téma“, která se nehoní za efektními a technicky náročnými čísly (jakkoli příležitostně došlo i na ně). Ponechme stranou, že se jednalo o ne úplně populární téma smrti, podstatné bylo, že Francouzi prokázali velmi dobrou invenci, muzikálnost a navíc - což se obzvláště cení - i slušnou dávku vtipu a sebeironie.


Díky těmto přednostem se tentokrát podařilo překonat, i když ne úplně beze ztrát, jeden z tradičních novocirkusových zádrhelů - absenci soudržnosti a kompaktnosti. Výsledkem bylo představení překvapující a celkově sympatické, i když ucelený a vyrovnaný tvar to určitě nebyl. Důrazný dramaturg s povolením krátit by mohl souboru prokázat neocenitelnou službu; ale to jsou jen takové vlhké sny z činoherního břehu, je jasné, že tahle funkce, ať už se nazývá jakkoli, se v cirkusovém prostředí moc nepěstuje. Konec konců, ono to v tomhle ohledu není velká sláva ani v činohře. Jenže to už kradu oblíbené téma oběma zdejším kolegům.


 Mimochodem: ukázalo se, že třpytivě zlatý mužíček, který včera bez dalšího vysvětlení malebně proplul představením Résiste, si odskočil na sousední louku právě od Aligátorů. Je hezké, že si cirkusáci půjčují v rámci festivalu celé postavy, s něčím takovým jsem se asi ještě nesetkal.

festivalové stránky zde
foto Victor Garcia
o letošní Letní Letné budu podrobně psát v SADu 5/2021

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme