pátek 8. prosince 2023

Mikulka: How Is the Weather? (Secondhand Women - Alfred ve dvoře)

Dámy z příležitostné skupinky Secondhand Women už jen jejím samotným názvem prokazují docela sympatickou dávku sebeironie. Ta je neopustila ani po dvaceti letech od první společné premiéry, tedy ve věku, kdy mají za sebou rodiny, rozvody a před sebou radosti přechodu - což také všechno v průběhu představení několikrát připomenou. Jiná věc je, že pouhá sebeironie by celý večer utáhla jen stěží.


Halka Třešňáková, Daniela Voráčková, Petra Lustigová, Helene Kvint, Stefania Thors a režisérka Rebekka A. Ingimundardottir (sluší se jmenovat všechny) naštěstí přihazují i schopnost pracovat s kontrasty, atmosférou nebo absurditou. Navíc to vše spojují s citem pro docela krutou grotesku, provozovanou na první pohled nenápadně, spíš jako nezávaznou legrácku (což neznamená, že nemůže dojít ani na legrácky opravdu nezávazné). Celé to volně rámuje série bizarně katastrofických předpovědí počasí a ve druhé půlce neméně bizarní hrátky s bryndáním kávy.


Zmíněnou krutou grotesku dodávají především jaksi mimochodem vyprávěné historky, občas poněkud erotického zabarvení. U těch by stačilo jen malinko a byly by z nich ony příslovečné hluboce lidské příběhy - tady jsou ovšem podávány jako podivně pokroucené a při prvním přiblížení docela veselé kuriozity, při kterých se publikum výborně baví, i když je jasné, že to v jádru zas tak moc velká švanda není.


Všechny dámy se blýsknou v krátkých sólíčkách rozházených v průběhu celé inscenace, nechybí ale ani společné výstupy, a to včetně tance nebo zpívaných čísel (mimochodem, velmi hezkou hudbu dodal Jan Burian ml.) A v závěru přijde příhodná pointa: během děkovačky performerky donutí muže z publika - moc nás tam nebylo, nutno dodat - aby přišli na jeviště a pomohli s úklidem hromady špinavých sklenic a hrníčků, která zůstala na dvou pobryndaných stolech.

Pokud tomu správně rozumím, How Is the Weather? se bude hrát už jen do neděle a pak definitivně zmizí v temnotách logistických komplikací. Takže jen pro jistotu, pokud by to snad nebylo tak docela zřejmé z předchozích řádků: adventní večer vám tahle dámská jízda v Alfredu zcela jistě nepokazí, a to bez ohledu na to, jak se momentálně genderově identifikujete.

více informací zde
foto Facebook
o inscenaci budu mluvit v Mozaice ČRO Vltava v pátek 8.12. od 14:20




Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme