neděle 5. ledna 2014

Mikulka: Tři citáty aneb Nestačím zírat

1x Mikulka, 2x Just

 

 I .
 
Můj hlavní problém s Drábkem totiž spočívá v tom, že mi jeho humor připadá v lepším případě infantilní, v horším upachtěný a trapný. Ale tady se opravdu dostáváme na mez, kde se už dost dobře nedá racionálně argumentovat. 
 
Teď to nemyslím jako urážlivou ironii, ale jako určitý extrém: velké spoustě lidí se zcela upřímně líbí Troška a na jeho komediích se královsky baví. Nedělám si nejmenší iluze, že bych jim dokázal nějak vysvětlit, proč jejich nadšení nesdílím. Ostatně sám Troška i jeho oddaní fanoušci se třeba v případě Babovřesků proti "nenávistným kritikům" bránili dost obdobným způsobem jako zde David Drábek a Darek Král.
 
(Vladimír Mikulka, Nadivadlo)
  
II.
 
Jiní jsou k Drábkovi nemilosrdní. Píší, třeba na portál Nadivadlo, o Drábkově tvorbě jako o v lepším případě infantilní, v horším upachtěné a trapné, a srovnávají hry, jejich ohlas i obranu před kritikou dokonce s Troškovými Babovřesky (shazuje-li významný kritik takto opakovaně, bez jakékoli předchozí seriózní analýzy, dvacetiletou divadelní činnost a zhruba tři desítky her několikanásobného laureáta Radokovy ceny a jednoho z prokazatelně nejhranějších i nejvydávanějších českých autorů doma i v cizině, pak tu ovšem něco nehraje - tady už kritik nepíše o dramatikovi, ale o sobě).
 
(Vladimír Just, Divadelní noviny)
 
III.

Vladimíre Mikulko,
prosím stokrát opsat:

číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit
číst dříve než začnu apriorně soudit------

Mohl jsem také napsat:

chápat dříve než začnu apriorně soudit
chápat dříve než začnu apriorně soudit---
 
(Vladimír Just, Nadivadlo)

 

4 komentáře :

  1. Marie Reslová5. ledna 2014 v 23:41

    Po "polemice" s Vladimírem Justem na téma Eva Bergerová a Divadlo Komedie mě už nemůže nic překvapit, ani to, že ctihodný teatrolog nečte pořádně texty těch, s nimiž se chce přít.
    Je to potíž - dopouští-li se takových přešlapů vážený pedagog, jak pak očekávat od jeho žáků, že budou pozornější, že...

    OdpovědětVymazat
  2. Vladimír Hulec6. ledna 2014 v 18:49

    Pardon, Vladimíre M., Marie,
    ale musím se Vladimíra J. zastat. To, co v DN tvrdí, je naprosto logická interpretace toho, co jsi Vladimíre M. napsal.
    Just píše "tvorba", Ty máš humor. Podle mne jde v zásadě o totéž, neb Drábkova tvorba je na humoru postavená a Drábkův humor je neoddělitelnou součástí jeho tvorby. Pokud si uděláš obezličku, že to nemyslíš jako urážlivou ironii, a pak urážlivou ironii použiješ - co jiného je asociace s Babovřeskami? - tak se nemůžeš divit, že se Drábek nasral a VJ to čte jako srovnání jeho her, jejich ohlas i obranu s Troškovými filmy. Pokud bys něchtěl ironizovat a myslel svou úvahu jako seriózní pojmenování extrémního přijímání něčí - možná i kvalitní - tvorby, nepoužil bys Babovřesky, ale třeba přímo Šamberka nebo Feydeaua, anebo Monty Pythony nebo South Park či Noc oživlých mrtvol, anebo Petra Lébla či Jana Nebeského, což všechno jsou tvůrci či díla, která také jsou či byla někým nekriticky adorována a obhajována a jinými odsuzována.
    Takže Just nejdříve takto (a podle mne správně) pochopil a pak soudil.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že kdo umí číst, může to posoudit sám. Do další debaty o Drábkovi se pouštět nechci, tyhle tři citáty poukazují na něco úplně jiného, což je doufám, také vcelku zřejmé. Drábek se ostatně "nasral" mnohem dřív, než spatřil světlo světa můj citovaný komentář.

    OdpovědětVymazat
  4. Marie Reslová7. ledna 2014 v 13:16

    Vláďo, já si myslím, že seriózní polemika vychází z faktů a neopírá se o interpretaci. Humor opravdu není totéž, co tvorba a Vladimír M. Drábkovu tvorbu s Babovřesky nesrovnával... Tak to prostě je, i když s názorem V.M. na Drábka a jeho divadlo dlouhodobě nesouhlasím a myslím si, že naopak některé páně Justovy postřehy na téma Drábkových inscenací jsou velmi přesné.
    Jakmile připustíš, že předmětem seriózní polemiky může být pouhá interpretace toho, co tvůj oponent napsal, je to cesta do bažiny, neb interpretovat lze do jisté míry podle toho, jak se komu hodí.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme