čtvrtek 23. ledna 2014

Varyš: Já na bráchu, brácha na mě (Divadlo na Vinohradech)

Divadlo na Vinohradech zahájilo pod vedením Tomáše Töpfera zajímavou strategii, kterou bych nazval zavazovací dramaturgií. Spočívá ve volbě hostujících režisérů.

V příslušné době zde režíroval ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek (Les), tehdejší ředitel Divadla pod Palmovkou Petr Kracik (To byla moje písnička!), kmenový režisér Činoherního klubu Martin Čičvák (Andorra) a nastupující umělecký šéf Dejvického divadla Michal Vajdička (Jindřich IV.) (Natálii Deákovou (Dva), šéfku činohry DJKT v Plzni, bych v tomto kontextu jen připomněl; s vinohradskou scénou opakovaně spolupracovala už v minulosti.)

Je jasné, že pozvaný režisér může být  zároveň někde umělecký šéfem či ředitelem, a není to samo o sobě důvod ho vyloučit ze spolupráce, i když je jeho divadlo ve stejném městě. Tahle systematická strategie, zvlášť když přinejmenším někteří zmínění skutečně nepatří k velkým režisérským esům, však zavání něčím trochu jiným než uměleckou spoluprací: snahou vytvořit vzájemně provázané souručenství divadelních šéfů. Uvidíme, jaké budou další kroky tohoto Volného sdružení režisérů.

6 komentářů :

  1. Nevím, nerozumím. Ta poznámka má za cíl co? Upozornit na špatný výběr režisérů? Nebo doporučit Töpferovi režisérská esa? Tak proč tu není výčet jejich jmen? Obávám se, že pan Varyš jen tak plácá (chtělo by se napsat ...blbě plácá...).

    OdpovědětVymazat
  2. Vojtěch Varyš25. ledna 2014 v 15:03

    neupozorňuji na "špatný výběr režisérů", ale na to, že hostující režiséři jsou zřejmě vybíráni nejspíše na základě toho, jaké funkce zastávají ve vedení dalších divadel.

    OdpovědětVymazat
  3. Tato diskuse se moc netýká divadla, tak ji nejspíše nemá cenu dál rozvíjet.... Jo, vidíte, to je to slovo - "nejspíše"... Nejspíše je vše jinak, nejspíše...

    OdpovědětVymazat
  4. No, moc mi to jako strategie nepřipadá - a pokud ano, tak bezzubá. Kracik už dávno není šéf ničeho, Čičvák je možná kmenový režisér ČK, ale nijak se "mocensky" neangažuje, totéž si myslím o Michalu Vajdičkovi a Natálii Deákové. Daniel Hrbek se jako režisér ocitl na Vinohradech možná z přátelství přes pedagogickou činnost na DAMU - Töpfer, Vedral, Burian, Hrbek a další spoluvytvářeli činoherní katedru.
    Tomáš Töpfer právě zažívá největší porážku od Martina Stropnického :-). Töpfer sice "vybojoval" Vinohradské, ale poražený Stropnický dobyl post ministra obrany. Divadlo roku!

    OdpovědětVymazat
  5. Stropnický jen naváže na historii: V roce 1950 bylo divadlo přiděleno československé armádě a na základě rozkazu ministra obrany se stalo Divadlem československé armády.

    OdpovědětVymazat
  6. Jako že by ministr Stropnický přikázal nějaké své divizi vzít Divadlo na Vinohradech útokem? No tak aspoň by to bylo šikovné využití pro ty nadbytečné Pandury...

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme