pátek 12. června 2015

Švejda: K situaci Divadla Na zábradlí

Vyčerpávající recenzi Vladimíra Mikulky v nejnovějších Divadelních novinách na Doktora Živaga v Divadle Na zábradlí lze také chápat jako završení leitmotivu kritického uvažování nad touto scénou v letošní divadelní sezóně: uvažování nad onou skvěle zbudovanou pastí, do níž se DNZ po svých premiérách (Požitkáři, Báby, Anamnéza, Doktor Živago) dostalo.
Zkusme si ale položit ještě jinou otázku než je ta, která se týká inscenační metody Zábradlí: jaké vlastně jsou možnosti divadla nepravidelné dramaturgie? Neaktualizuje se tu onou pastí spor mezi divadlem nepravidelné dramaturgie a divadlem dramatu? Nenarazilo Zábradlí svým počínáním na limity divadla nepravidelné dramaturgie?

Divadlo dramatu má svůj jasně daný pevný bod, k němuž se vztahuje: dramatický text (který se snaží primárně prostřednictvím herců reprodukovat). U divadlo nepravidelné dramaturgie je takovou klíčovou složkou režie (a dramaturgie), která určuje, jakým způsobem se příslušný (jakýkoliv) materiál zpracuje. A nyní, zdá se mi, jako by šlo primárně o to jaký způsob zpracování tato "klíčová složka" nalezne. DNZ takový způsob nalezlo, seřídilo ho k dokonalosti a používá ho jako "mlýnek na cokoli" - hlavně že mlýnek funguje.
Neměl by být ale spíš způsob zpracování příslušného materiálu pokaždé jiný? A neměl by být zpracovávaný materiál nějak "respektován"? Byť by se třeba při tom "respektu" i zjistilo, že se ke zpracování příliš nehodí (a nebo třeba i hodí, ale za cenu nepřiměřených obětí). Ta bezbřehá svoboda, která je divadlu nepravidelné dramaturgie (nebo také jinak: postdramatickému divadlu) vlastní, jako by tento typ divadla vlastně omezovala a svazovala, vedla ho k jednodušším řešením než která by byla vhodná.
Ať tak či tak, DNZ, myslím, čeká těžký úkol (a v jistém smyslu si jej uvědomuje i jeden z "autorů" metody, Jan Mikulášek, když v rozhovoru pro Divadelní noviny říká: "Režijní styl je něco jako golfový švih - když budete chtít švih změnit, musíte se připravit na to, že se vám úplně rozpadne hra a nejbližších několik let budete jen prohrávat"). Z té pasti se dostat. Dá se v ní pochopitelně ještě nějaký čas (úspěšně) žít - ale k čemu by to z dlouhodobého hlediska bylo, že.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme