pátek 20. listopadu 2015

Mikulka: S úsměvy idiotů (Divadlo v Dlouhé)

Představení S úsměvy idiotů začne trochu nezvykle. Hned v úvodu se totiž v sále rozsvítí a Miroslav Hanuš coby konferenciér vyzve diváky, že mají poslední možnost odejít, pokud by se měli cítit zklamaní tím, že to dnes nebude žádné divadlo. Samozřejmě nikdo neodešel, ale je pravda, že kdo se těšil na pokračování zdejších trademarkových kabaretů, nedočkal se. Opravdu to byly jen Vodňanského a Skoumalovy písně, prokládané básněmi Jana Borny a tu a tam razantnějšími „nápisy ze zdí“.

Že se v Dlouhé dobře hraje i zpívá, je jasná věc, a písně V+S jsou nezpochybnitelnou klasikou. Trochu méně jistý bych si byl u Bornových básní, ale i ty nabízejí řadu velmi silných momentů, obykle napůl žertovných a napůl vážných (díky čemuž vytvořily podstatně rozvernějším písním dobrou protiváhu). Z druhé strany rovnováze napomáhaly drsnější citace  lidové tvořivosti na způsob (údajně holešovického) nápisu „Lee Harvey Oswalde, kde jsi? Teď, když tě opravdu potřebujeme?!“. Paradoxně přitom platilo, že čím míň se hrálo, respektive čím míň bylo viditelně naaranžovaných vtipů a choreografií, tím to všechno vyznívalo lépe: použité písně jsou do značné míry samonosné, scénické akce měly občas tendenci sklouzávat k pouhé ilustraci. Přinejmenším tehdy, když se nedostavil jednoduchý a úderný nápad jako třeba v Českých tajfunech. Ty Lenka Veliká s Tomášem Turkem odzpívali nehnutě, v národních krojích, s chlebem a solí v ruce – a úplně to stačilo.


První hvězdou večera byl ovšem jednoznačně Miroslav Hanuš, a to i když ponecháme stranou jeho podíl na režii (vedle Jana Borny). S kamennou tváří - vlastně úplně „neherecky“ - vše pečlivě vysvětloval, přesně dávkoval ironii i docela decentní parodické shazování. K čemuž přidal bezchybný timing a rutinérskou jistotu, když bylo potřeba zareagovat na různé nečekané události, ať už na scéně nebo v hledišti. (Marné však nebyly ani jednoduché kresbičky Jaroslava Milfajta, jejichž projekce tvořila celou výpravu.)

V každém případě: večer to byl až nad očekávání příjemný. V Dlouhé mají nejspíš zaděláno na další divácký hit. Odhaduji, a vlastně i doufám, že Úsměvy idiotů mohou oslovit široké publikum, nikoli jen pamětníky a nostalgiky.

Více informací zde
Foto Martin Špelda


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme