pondělí 12. prosince 2016

Švejda: Ferdinande! (Lachende Bestien - Venuše ve Švehlovce)

Ferdinande! Lachende Bestien je po Antiwords Spitfire Company dalším "remixem" Havlovy Audience a také jedním z řady titulů, objevivších se u příležitostí letošních havlovských výročí, které prostřednictvím Havlovy hry hovoří také/spíše o Havlovi samém.



Přesněji: Havlova Audience (i Moc bezmocných či Largo desolato), ale také sborník Intelektuál ve veřejném prostoru, jsou pro Michala Hábu - autora, režiséra i hlavního protagonistu - především odrazovým můstkem k úvahám na téma "Co s Ferdinandem Vaňkem dnes", kdy se může vše a je to přitom "na hovno"; jsou podnětem ke kabaretně pojaté one-man-show, v níž se přes různé oslí můstky přeskakuje od nápadu k nápadu. V rámci de facto "stand up" produkce je to v řádu věci, nelze proti tomu nic namítat, jen bych si ale myslel, že Hábovo vystoupení bude obsahově přece jen o něco "hustší", že vtipy budou přicházet ve větší frekvenci; spoléhat příliš na to, že bernhardovské žvanění na dané téma (jež předpokládám pro Hábu bylo východiskem pro pojetí jeho figury), bude dostatečně nosné, nejde.
Naštěstí je tu ještě samotná podoba produkce, která má vpravdě rockový nápřah (třeba dodat, že Hábovo sólo prokládají tak trochu plasticovsky znějící písně rockového tria); Hába je plný energie, má dar výřečnosti, umí dát své figuře "činoherní tvar", takže těch pětašedesát minut velice dobře utáhne - vlastně obdivuhodný výkon.
Ferdinande! je spíš produktem pouličního Divadla koňa a motora (Hábova kočovného divadelního projektu) než "regulérním" divadlem - útvar je to ale tak či onak svébytný a pozornostihodný. 
  

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme