středa 21. prosince 2016

Mikulka: TO (Jan Kačena - Utopia)

Že návštěva představení Jana Kačeny může přinést rozporuplný zážitek, není nic nečekaného. Dnešní premiéra nazvaná TO však byla rozporuplná trochu jinak než obvykle: po vynikající první polovině (asi půlhodinové) následovala o poznání matnější dohrávka (asi třičtvrtěhodinová), navíc viditelně nedozkoušená.

V první části se Kačenovi a všem třem účinkujícím (hráli Jindřiška Křivánková, Matěj Nechvátal a Richard Němec) podařilo udržet atmosféru i napětí navzdory tomu, že vlastně jen napřeskáčku citovali nejrůznější (dnešním uším zhusta skandálně znějící) výroky na téma eutanazie, duševní zaostalosti, rovnosti ras či pohlaví a tak podobně. Mimo jiné však došlo i na nejisté vypočítávání měsíců či zajíkavě vyslovené krédo.

Uprostřed miniaturního sálku Utopie trůnil obří model srdce, Nechvátal si přinesl kašírovaný antický sloup a používal ho jako řečnický pultík, Němec své repliky nejistě četl z papíru vlepeného do aktuálního vydání Respektu (tady to ještě vypadalo jako záměr), přičemž mohutně pokuřoval a pomocí spirálky vařil ohavně vyhlížející lektvar z cigaretových nedopalků. Později se ukázalo, že první polovina byla spíš jen jakási ouvertura - ale jako víceméně abstraktní, napůl cynické a napůl zděšené divadlo to bylo skvělé, mělo to atmosféru, absurdní vtip, rytmus i temný, hrozivý podtón. Zkrátka všechno, co Kačena umí jako málokdo druhý, tentokrát navíc s podporou viditelně srozuměných účinkujících.

Po kratinké přestavbě se pokračovalo podivně pokrouceným převyprávěním vývoje lidstva, jenže už to nějak nebylo ono. I zde se sice objevila řada hezkých obrazů a překvapivých nápadů, jenže se vytratil rytmus, místo „abstrakce“ nastoupil jakýs takýs smysl či náznak příběhu, ale zas ne tak silný, aby představení dokázal utáhnout (kusé informace na webu připomínají inspiraci několika knihami, jak je u Kačeny zvykem - ale co je to platné). Herci byli ještě ke všemu nejistí a viditelně neuměli text, takže začali v sebezáchovném pudu šaškovat a definitivně představení podrazili nohy. Velká škoda, první polovina večera patřila k tomu nejlepšímu, co jsem kdy od Kačeny viděl.

více informací o inscenaci zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme