čtvrtek 25. ledna 2018

Švejda: Černý med (Činoherní klub)

Postava Vyšetřovatelky, usilující usvědčit ze zločinu spisovatele Eugena Loebla, je dobrou příležitostí pro proteovské herectví Ivany Uhlířové. Ta, v blond v paruce, přichází na scénu v huňatém zeleném kabátu, pod kterým však má černé upjaté šaty. Působí sexy, jako přítulná kočička se sladkým, mazlivým hláskem, v řeči trochu zadrhává, vypadá tedy i nejistě... s muži (a asi nejen s nimi) to evidentně umí. Jde o úlisnou masku (vyšetřujícího) dravce, který dokáže pořádně zatnout drápky.



Uhlířová střídá, při stálé - tu větší, tu menší - komické nadsázce, různé herecké polohy (občas jsou až krajně absurdní). Její postava je velice nevyzpytatelná. Na její hraní - oproti poměrně plochému, realisticky drobivému projevu Vasila Fridricha jako Loebla - je radost se dívat.

Potíž je v tom, že hra Vojtěcha Maška je příliš modelová, předvídatelná a tak trochu do sebe uzavřená. Schází ji moment překvapení, něco, co by postavu Vyšetřovatelky během děje někam posunulo, nějak ji prohloubilo. Herecký výkon Uhlířové tak po celé představení zůstává de facto stejný, nevyvíjí se. Škoda.
Recenze vyšla 31. 1 v Lidových novinách (k přečtení zde 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme