úterý 25. září 2018

Mikulka: Po konci světa (Spolek Spoluhra v Divadle v Celetné)

Divadelní spolek Spoluhra se pohybuje v nejasně určené „šedé zóně“ českého divadla, kdesi napůl cesty mezi nezávislými produkcemi a otevřeně komerčními projekty typu Studia Dva. S těmi má společnou jak sázku na známé tváře, tak volbu atraktivních, ale zas ne vysloveně profláklých komorních titulů. Po několika inscenacích v La Fabrice nyní Spoluhra přišla s premiérou v Divadle v Celetné: ve hře Denise Kellyho Po konci světa vystupuje Iva Pazderková a Daniel Krejčík, režíruje Adam Skala, stále ještě student DAMU (o jehož inscenacích Zářez a Žranice jsem nedávno psal i tady na Nadivadle).

Kellyho hra (pozor, následují spoilery) se zpočátku tváří jako postapokalyptické drama, velmi rychle se však překlopí do lehce perverzní vztahovky. Co to udělá, když v podzemním krytu zůstane zavřená televizní hvězda spolu se svým zachráncem - televizním technikem, jenž je zároveň jejím viditelně vyšinutým obdivovatelem? Co byste tak čekali: dojde na mnohá nedorozumění, střety verbální i fyzické, nemůže chybět erotické dusno a postupem doby také narůstající nejistota, jak se to vlastně doopravdy má s onou proklamovanou atomovou zkázou nahoře.

Upřímně řečeno, nic zvlášť překvapivého nebo obzvláště hlubokého Kelly nepředvádí (tedy alespoň soudě dle viděného, samotnou hru jsem v ruce neměl), spíš nabízí řadu divadelně nosných situací a dobře napsaných dialogů. V jejich rozehrávání také tkví hlavní půvab jinak zcela základně vypravené inscenace. Z dvojice účinkujících je viditelně přesvědčivější a jiskrnější Krejčík, herecky vděčnou figuru nebezpečného zachránce umí obdařit vyšinutým šarmem, šikovně si pohrává s posunutým timingem svých replik – a především jeho zásluhou je představení v řadě pasáží opravdu zábavné. Zábavnost, často sympaticky ironická nebo dokonce lehce cynická, je tu ostatně hlavní kvalitou. Celkově nic převratného, spíš solidně odvedená práce, která vcelku přiznaně nevybočuje z mezí zvoleného žánru a koneckonců ani z oné v úvodu zmíněné „šedé zóny“.

Více informací zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme