sobota 28. října 2023

Voska: MEIN GOTT! (Divadlo D21)

Show must go on


Téměř totožný tvůrčí tým, který stál za úspěšnou inscenací KRYL – Zmrdtvýchvstání zažít, představil v Divadle D21 opět pod vedením režiséra Jiřího Ondry novinku MEIN GOTT!, zabývající se tentokrát docela nesourodou dvojkou: Karlem Gottem a Ivanou Trumpovou. Dédvacetjedničkový KRYL pro mne byl jedním z nejzdařilejších počinů komorní vinohradské scény, byl jsem tedy velmi zvědav, jak se vyvede jeho nástupce. Ondrova inscenace je opět zábavnou podívanou, skvěle využívající velmi dobrého zpěvu účinkujících (zde především Richarda Fialy), nebojící se střílet si z ledasčeho a… nabízející neotřelý pohled na významnou postavu české hudby, dodal bych u KRYLa. U GOTTa si bohužel tak jistý nejsem.


Novinka na repertoáru D21 je pojatá jako natáčení pokleslého životopisného dokumentu trochu ve stylu Televarieté. Střídají se legrační oblečky, občas se – a znovu vyzdvihuji, že hodně dobře – zazpívá a humornou optikou se dozvídáme všeobecně známé pikanterie ze životů Gotta a Trumpové. Jenomže až na závěr, který konečně jasněji spojuje onen trochu podivně sešroubovaný tandem, Ondra zůstává hlavně u komedie. Trochu tu zkrátka chybí nějaký závažnější kontrapunkt, který byl u KRYLa reprezentován několika až křehce poetickými momenty. 


Asi – co asi, určitě – ze mne mluví namlsanost vynikající předchůdkyní první letošní titul Divadla D21. MEIN GOTT! je zdařilým a hravým dílem s mnoha vtipnými scénami. Jenom jsem se nemohl zbavit dojmu, že barevná rozjuchanost trochu přibouchla dveře dráždivé temnosti, která by v případě obou hlavních postav jistě byla namístě a přidala by inscenaci ostřejší drápek navíc.

VOJTĚCH VOSKA

foto Michaela Škvrňáková
více informací zde
O inscenaci budu podrobněji psát do Divadelních novin

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme