pátek 20. října 2023

Dubský: Láska (Klicperovo divadlo Hradec Králové)

Režisérka Barbara Herz při tvorbě inscenací často pracuje metodou verbatim, tedy zdivadelněním autentických záznamů rozhovorů. V hradecké Lásce splétá dohromady několik výpovědí o různých podobách vztahů, hledání partnerů a problémů s tím souvisejících.

Jakýmsi moderátorem večera je Filip Richtermoc, který vystupuje i jako ironický glosátor monologů, s nimiž na scénu přicházejí ostatní herci. Ti kombinují zápal pro konání své postavy se zcizovacími prvky, kdy od příběhu získávají odstup. Nejvíce pozornosti na sebe strhává Lucie Andělová. Její postava nazvaná Hodná holka se v mládí vdá za muže, který ji odpuzuje a posléze i fyzicky týrá, k rozvodu se odhodlá teprve poté, co dospěje její dítě. Druhé manželství s Egypťanem zase ztroskotá na tom, že už nemůže mít další děti a manžel navrhne, že si sežene druhou ženu.


Zora Valchařová – Poulová ve svém vyprávění otevírá téma závislosti na drogách a reality vztahů lidí žijících na ulici či v azylových domech. William Valerián pak ztvárňuje mladou matku samoživitelku, které je diagnostikována rakovina prsu a ona po mastektomii potýká se studem z intimity a má problémy s navazováním milostných vztahů. Přiznám se, že mi smysl crossgenderového obsazení nebyl příliš jasný, ale po chvilce už to nepůsobilo nijak rušivě.


Michal Lurie zas předkládá divákům trochu bizarní příběh intelektuála, jehož ke společnému soužití lákal o hodně starší přítel. Ukáže se, že mladý muž není schopen žít v gay svazku, zároveň ale po tomto zážitku začne mít potíže s navazováním vztahů se ženami.


Jednotlivé příběhy nejsou ani příliš obyčejné ani nějak extravagantní, dohromady se daří vytvářet docela zajímavou sondu do partnerských vztahů. Pozadí zaznamenaných zpovědí tvoří téma kapitalizace lásky v dnešní společnosti, nijak se tu ale naštěstí netlačí na ideologickou notu. Poněkud násilné mi přišlo pouze zhudebnění některých monologických pasáží, byť je jinak hudba silnou složkou inscenace.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací o inscenaci zde
foto: web Klicperova divadla

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme