čtvrtek 22. října 2015

Mikulka: Divadelní svět Brno, středa (Velký sešit + Leonard Cohen)

Na divadlo-nedivadlo

 
Středa byla v Brně brémská. Nejdřív Velký sešit a potom devadesát minut s Leonardem Cohenem. Nebylo to úplně marné, ale velmi dobrý dojem z Višňového sadu se nezopakoval ani v jednom případě. Příčiny byly zcela protikladné, ale v jednom se obě inscenace shodovaly, bylo to takové divadlo-nedivadlo.

Velký sešit je vlastně „jen“ vyprávění. Dole na fotografii není děkovačka, ale typický pohled na to, jak to na jevišti vypadalo. Trojice herců víceméně civilně odříkává vybrané pasáže z románu Agoty Kristofové a jen tu a tam velmi střídmě něco doplní ilustrativní akcí. Příběh o německých(?) dvojčatech, odložených z války na venkov k hodně podivné babičce má své kruté kouzlo, které inscenace nepokazí, ale ani nějak zvlášť neumocní. I když kdo ví, knihu jsem nečetl - třeba ten závěr s odpíráním zlu, vraždou matky-nacistky, nepřímou vraždou otce a rozdělením nerozdělitelných dvojčat (každé skončí na jedné straně železné opony) nevyznívá v románu tak citově vyděračsky jako na divadle.


I’m Your Man Na závěr připravila festivalová dramaturgie posezení s Leonardemn Cohenem. Spíš lehce zaranžovaný koncert než opravdické divadlo. Velmi slušná trojčlenná kapela jako jádro, herci zpívali jak kdo svedl a tu a tam se s větší či menší dávkou opovážlivosti chopili nástrojů. Vzadu běžela velká projekce, na které to všechno bylo vcelku nadbytečně vidět z ptačí perspektivy a občas se mihnul titulek, doplňující právě znějící píseň hlubokomyslnou otázkou: „Věříš v budoucnost?", "Dokážu tě zkrotit?" Doufám, že to bylo myšleno alespoň trochu ironicky. Nějak nevím, co o tom víc napsat, snad jen, že to bylo hodně líbivé (ano, na závěr potlesk ve stoje a pak Hallelujah jako přídavek), že bylo legrační pozorovat statkářku Raněvskou, jak se statečně rve s baskytarou, a že to vždy bylo přijatelné nepřímo úměrně tomu, jak moc se zpívající herci snažili napodobovat nenapodobitelného Cohena.


více informací o inscenaci zde 
článek o festivalu vyjde v týdeníku Echo24


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme