sobota 8. června 2013

Mikulka: Divadelní svět Brno (pátek 7.6.)

Fxxxing weather

 
Brněnský festival Divadelní svět začal trochu kuriózně zrušením plenérového představení Lišky Bystroušky, které původně mělo celý týden s náležitou slávou odstartovat. Oficiálním důvodem byla špatná předpověď počasí - čemuž se páteční sluníčko jen tak shovívavě usmívalo pod vousy. Slavnostní zahájení nakonec obstarala dvojice komediantů, kteří se na chůdách přikolébali před diváky a prohlásili, že je teda zahájeno, a že se s námi budou rádi vídat i nadále. Ale navzdory tomu nebyl první den festivalu vůbec marný. Vedení i herci Reduty se v téměř dvouhodinové, snově surreálné a zálibně pokleslé taškařici Ende Gut, alles gut důstojně rozloučili s Brnem, načež na Moravském náměstí více než mile překvapili belgičtí cirkusáci, kteří operativně obsadili prestižní prostor i čas, původně určený pro nešťastnou Janáčkovu lišku.

Belgická skupina Paki Paya je trojčlenná, ale poznalo se to až na konci produkce. Dívka, která byla na scénu vytažená jako „dobrovolná“ pomocnice z publika, hrála roli nesmělé, ale sympatické divačky natolik přesvědčivě, že se první stín podezření dostavil až v okamžiku, když jí kolega přiměl, aby se vyškrábala na docela vysokou konstrukci. V každém případě platí, že představení Shake, Shake, Shake nezaujalo ani tak svou artistickou technikou, jako spíš ryze pouličními kvalitami, schopností komunikovat s diváky a laskavě potrápit nevinnou dobrovolnici. 

Mimochodem, dobrovolník byl potřeba i na posunování rekvizit po scéně, kolega Ivan Žáček se však z publika s neoblomnou zarytostí vytáhnout nenechal a přišel tak o svých pět minut slávy. Jeho chyba. Druhý pokus o Bystroušku je ohlášen na pátek, ale silně pochybuji, že by mohl takovou šanci dostat v průběhu jediného festivalu dvakrát. Už jen proto, že všechny myslitelné přírodní i jiné zákony nejspíš již teď pracují na tom, aby v pátek lilo jako z konve.

 festivalové stránky zde



Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme