středa 21. listopadu 2012

Zahálka: Chudí v Lodži (Činoherní studio)

Příjemný večer v ghettu

"Vážení diváci, vítám vás v Činoherním studiu. Prosím, abyste si vypnuli své mobilní telefony, a přeji příjemný večer," pravila bezelstně slečna uvaděčka. Jezdím do Činoherního studia rád (a rád ho navštěvuji na hostovačkách v Celetné) a většina z toho, co jsem z jeho repertoáru viděl, by se dala za příjemný večer označit jen s notnou dávkou ironie - to je asi taky důvod, proč ho mám tak rád. Ani Chudí v Lodži nejsou vskutku nijak příjemnou zábavou, ale o to ani nešlo: inscenace, na níž s protagonistou Jaroslavem Achabem Haidlerem spolupracoval dramaturg a režisér Vojtěch Bárta, vychází ze stejnojmenného románu Stevea Sam-Sandberga a nahrazuje Haidlerovo čerstvě odderniérovaného Pana Theodora Mundstocka coby monodrama nahlížející holokaust.


Nechci si vystřílet materiál pro připravovanou recenzi, dovolím si jen dva postřehy: cenné na Chudých v Lodži je, že se na tématu lacině nepřiživují a nespokojí se s konstatováním, že Židé hodně trpěli; je to nejednoznačný, nahořklý pohled na život v lodžském ghettu, v němž je daleko víc než o Němcích řeč o kontroverzní postavě Žida Rumkowského. A dynamický sólový výkon Achaba Haidlera, který spojuje nepřehlédnutelné charisma s mistrovskou technikou, patří k tomu, co mě v divadlech za dlouhou dobu těšilo asi nejvíc. Škoda, že všechnu pozornost na sebe zjevně stáhla souběžně premiérovaná Soukromá vichřice - Chudé v Lodži by byla škoda minout.

(Více v recenzi, která by měla v Hospodářských novinách vyjít koncem příštího týdne.)

5 komentářů :

  1. je samozřejmě otázka, jak definovat "příjemné" - chápu že tím zřejmě myslíš syrové, drsné, zrcadlonastavující, ostré, kritické - mám ČS rovněž rád a jakkoli mám o jeho současném repertoáru docela přehled, za nepříjemný večer bych tam asi neoznačil nic - a to ani v tvém výkladu slova: jsou to prostě elegantní, slušně udělané inscenace současných (nebo současně vyložených klasických) textů. ale nějaké nervy drásající divadlo to není. ovšem, Chudé v Lodži jsem neviděl.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně se tam - alespoň z toho, co jsem viděl - ve srovnání s jinými divadly krajských měst neprovozuje hlazení diváka po srsti, toť vše. Přát příjemný večer před hodinovým kusem o holokaustu mi přišlo opravdu půvabné.

    OdpovědětVymazat
  3. jistě, ale zdravého běžce taky neposíláme soutěžit na paralympiádu:-)

    s tím holocaustem - vím, jak to myslíš, ale je to na delší povídání. v dnešním kontextu by myslím hlazením proti srsti a nepříjemným večerem byl nějaký kus antisemitský. realizovaný např.v městském dotovaném divadle pod záštitou demokratického starosty. viz nedávné skandály v německu a dánsku ohledně divadelních kusů o Breivikovi. 

    OdpovědětVymazat
  4. Nebo Klíč králů, chlapci :-)!

    OdpovědětVymazat
  5. Landa už ale taky není takový sekáč, co býval, ne? to je jako s Franzem.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme