pátek 11. října 2013

Varyš: Protože jsem to nikdy nikde nedělal, už asi budu (Meetfactory)

"Proč se mě bojíš? Protože vypadám jak Varyš?" vybafne Robin Kvapil v roli sadistického amerického turisty (jak jinak) na svého nesmělého japonského průvodce (Bohdan Bláhovec). Co k tomu mám napsat? (ano, lidi si nás s Kvapilem občas skutečně pletou).

Navzdory tuně dalších inpirací, k nimž se přiznávají tvůrci v programu, je Protože... celkem přímočarou adaptací rozkošného románku Rjú Murakamiho V polévce miso. Tento talentovanější a chytřejší jmenovec slavného Harukiho Murakamiho je dobře znám i u nás a jeho romány lze (pro našince) číst jako rafinované průvodce po japonských sexuálních perverzích; pro japonského čtenáře (předpokládám) by mohly být celkem tuctovými thrillery. Příběh o turistovi vraždícím obzvláště surově prostitutky je banální. Zajímavým ho dělá perverzita a také černý humor, který je Murakamimu i inscenátorům vlastní.

Režíroval to Jan Kačena a podle toho to vypadá. Neústrojné, ledabylé, v mnoha ohledech nedovařené, nicméně s obrovskou vnitřní energií a smyslem pro humor. Co by mohlo být erotické, je jenom nechutné - v tom je to násilí. U Strejcovského a Nechvátala v ženských šatech přechází mráz po zádech - že by to nakonec přece jen byl horor? Kvapil a Bláhovec jsou rozená komická dvojice; napsal-li první, že už se cítí jako Wehrmacht a Voskovec, není v tom málo pravdy.


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme