pondělí 14. ledna 2013

Švejda: Na okraj portrétu Romana Sikory

Dramatik, kritik a publicista Roman Sikora přispěl do novoroční ankety Divadelních novin o nejlepší inscenaci roku 2012 následujícími slovy: „Letos to tipuju na Ucpanej systém. Taková řachanda by prostě první cenu dostat měla.“ Pokusme se jeho příspěvek zevrubně analyzovat.
Zadání je prosté: redakce chce po respondentech „pozitivní“ názor na některou z produkcí loňského roku. Autor však svým obratem letos to tipuju hned zkraje obrací karty, zaujímá pozici diagnostika druhých. Nespisovným použitím koncovky u slovesa tipuji pak navozuje dojem lehkosti a suverenity, s níž tento názor prezentuje: autorovi takový tip prostě nedá příliš práce, nehovoří se ostatně o ničem podstatném, naopak spíš pochybném. Ze spojení je zároveň zřejmé, že autor už má s takovýmito tipy zkušenosti a zdá se, že v nich byl úspěšný... Ale k druhé větě. Emocionálně zabarveným slovem řachanda (podpořeným ještě rázným adjektivem taková), užitým místo neutrální komedie, dává najevo negativní vztah k inscenaci - avšak on (jakožto již zmíněný diagnostik) usuzuje, že jde právě o ten druh díla, které ostatním vyhovuje, kteří v něm nacházejí zalíbení - a slovem prostě, vytvářejícím sponu k nespisovnému tipuju z prvé věty, tedy očekávaný postoj většiny schvaluje – byť tak pochopitelně činí s náležitou ironií a hořkostí.
Zkrátka a jednoduše: ani v takové prosté situaci, jakou je odpověď do výroční ankety, si Roman Sikora neodpustí okázale prezentovat vlastní pronikavé ego; to, že on s většinou, která je hodna tak maximálně pohrdání, rozhodně nekráčí... Tak šťastnou cestu.

5 komentářů :

  1. Martina Musilová15. ledna 2013 v 0:29

    Vím, že internet snese takřka všechno. Ale opravdu nechápu tuto analýzu. Vlastně nechápu, kde na takovéto příspěvky bere autor energii a čas.

    OdpovědětVymazat
  2. Vojtěch Varyš15. ledna 2013 v 1:02

    na takový příspěvek mnoho energie netřeba a času už vůbec. 
    ale: mám za to, že koncovka -u v první osobě u sloves už se bere jako bezpříznaková, určitě ji nelze označit za nespisovnou; nicméně, v tomhle se Sikorou celkem souhlasím. 

    ono je otázka, o čem a zda ještě vůbec se bavit, s lidmi, kteří Ucpanej systém pokládají za výsostné, výjimečné atd. divadlo, když je to - perfektně udělaná, ale pořád jen - konvenční konverzační zábava. 

    OdpovědětVymazat
  3. "Perfektně udělaná konverzační zábava" je v Čechách dost výjimečné, byť jistě ne "výsostné" divadlo. :-) Kéž by podobně zábavných kousků bylo víc...

    OdpovědětVymazat
  4. Vladimír Mikulka15. ledna 2013 v 9:02

    No jasně, Votěchu: o jakékoli insenacei si lze myslet cokoli. Jenže o Ucpaný systém přece v tomto případě nejde. Pokud komukoli připadá tak nepřijatelný, lze hlasovat pro něco jiného nebo se do ankety jednoduše nezapojit.

    Určitě ale není bez zajímavosti zkusit vzít exhibujícího pisatele za slovo a s pečlivostí hodnou lepší věci se podívat na to, co jeho výroky vypovídají o něm samém.

    OdpovědětVymazat
  5. Vojtěch Varyš15. ledna 2013 v 10:17

    výroky každého vypovídají o něm samém; už jsem nejednou citoval biologa Jana Zrzavého, že jakákoli lidská činnost je primárně sebeprezentací a vše ostatní je její vedlejší produkt.

    Marie, vezmi si to tak: charismatických, chytrých a schopných levicových politiků je u nás taky minimum, ale rozhodně nestojím o to, aby jich bylo víc.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme