pátek 16. srpna 2013

Šotkovský: Jiráskův Hronov (závěrečná bilance)

TOP 6 (abecedně, bez udání pořadí)

1. Kytice (DS Korek Praha)
2. Pohyblivé obrázky (Hana Voříšková a MUZIGA)
3. Rozpal mě, sakra! (DS Saši Liškové Jihlava)
4. Srnky (DS Ty-já-tr/HROBESO Praha )
5. Testosteron (Divadlo Point Prostějov )
6. Uměl lítat (Někdo Jaroměř)


Trendy
Hodně nadprůměrný ročník - každý den aspoň jedna velmi dobrá inscenace plus aspoň jedna slušná. Nástup loutkářských solitérů - Tomáš Hájek, Hana Voříšková i Jakub Maksymov jsou osobnosti se svébytným rukopisem, na jejichž další inscenace budu čekat dopředu jako na událost. Nečekaně dost dobrých inscenací dorazilo z Wolkrova Prostějova i z Mladé scény (kromě uvedených v TOPce mě ještě dost bavily Stáří není pro zbabělce, Cink? i brigita heinze nenávidí, ba i liberecký Krchovský nebyl vůbec marný). Prapor alternativy drží hrdě vztyčený letos jen Puchmajeři (to prosím zcela bez ironie), Jakub Škorpil je igelitkový démon.  Z "poctivě činoherních" inscenací "dobře napsaných" anglo-amerických her (Dokonalá svatba, Měsíční běs, Amadeus, Potichu to neumím, jsem vášnivej) žádná nepropadla, ale jádro hronovského programu v nich věru není. Velmi unaveně na mě působili někteří stabilní účastníci "činoherní" (Rádobydivadlo Klapý) i alternativní (Divadlo Kámen Praha). Několik výborných inscenací začínajících režisérů (Jan Holec s Kyticí, Jakub Hyndrich s Testosteronem, Radek Šedivý se Srnkami) zakládá na slušné vyhlídky do budoucna. Nečekaně hodně jsme mluvili o "amatérské specifičnosti" a o tom, že nejlepší letošní inscenace by "u profíků" vzniknout nemohly.

Obecně
Emoce kolem národní přehlídky činoherního divadla ve Volyni, organizační změny Hronova, "pozitivní diskriminace činohry" si s dovolením nechám na samostatný článek do Amatérské scény, rozhovor do Mladé fronty, v němž se "přítel ochotníků" František Laurin velmi kriticky vyjadřuje o volyňské přehlídce, na které vůbec nebyl, snad ani za komentář nestojí. Mám jen pocit, že ten, kdo přičinlivě rozdmychává napětí mezi hronovskými pořadateli a ARTAMOU, neví, co dělá. Jistě, mezidruhová amatérská přehlídka může být jinde než v Hronově a v Hronově může být jiná přehlídka, ale bude to oboustranná škoda.


3 komentáře :

  1. Martin Bernátek17. srpna 2013 v 11:05

    Relativně bez pozornosti zůstala inscenace slovenského souboru Gasparego, které uvedlo v režii Jána Mikuše Koltésovu hru Boj černocha se psy. K vidění byla ve čtvrtek pozdě večer v rámci doprovodného programu. Inscenace loni zvítězila na "slovenském Hronově" - na Scénické žatvě - (mj. bude v září hostovat i v SND). Bylo by určitě ji vnímat právě v souvislostech hronovských řečí o "činohře" a porovnat tak odlišná pojetí toho, co je "poctivě činoherní inscenace".

    OdpovědětVymazat
  2. Jan Šotkovský17. srpna 2013 v 12:02

    Neviděl jsem - nebylo to ani technicky možné, a nemluvil jsem ani s nikým, kdo by ji viděl, což je zřejmě dost škoda...

    OdpovědětVymazat
  3. Jé to je hezký, že jsme nebyli vůbec marní. Děkujeme. Ba i Krchovský nebyl jenom z Liberce, ale i z Mostu. :)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme