sobota 14. září 2013

Škorpil: Plzeň vs. Divadlo – poločasový rozbor ve studiu

Deštivé dny (Ungelt) – Nevzrušivá, trochu akademická hra ze spolehlivě zajištěné obrany. Dobře zahraná dobře napsaná hra. Kultivovaná zábava s přesnou dávkou drsnosti i sladkobolu.

Žebrácká opera (Klicperovo divadlo) – Snaha o razantní změnu herního stylu. Spousta kliček, technických parádiček a žonglování s míčem na hranici šestnáctky. Schází však produktivita a míč se hráčům v klíčových okamžicích trochu plete pod nohy. Jinak řečeno: zdá se mi, že texty Václava Havla vyžadují maximální opatrnost, a když je do nich příliš zasahováno (viz i Pařízkova Zahradní slavnost) nebo když je slovo upozaděno, snadno sklouzávají ve vyznění k banalitě. Ta je do nich samozřejmě cíleně zakódována, ale porušením autorské vykombinované struktury má tendenci se jakoby osamostatňovat.

Princ Bhadra a princezna Vasantaséna... (Alfa) – Hra nabírá spád, většina hráčů ukazuje kvalitní pohybové dispozice, chybí však více kontroly míče a jeho podržení ve středu hřiště. Hra se místy stává chaotickou, a byť někteří poctivě „jezdí“, ve výsledku se nedaří udržet herní převahu a více těžit z nadějných situací.

Kabaret Shakespeare (Damúza) – Na hřiště nastupuje hvězdná sestava
včetně legendárního špílmachra Viklického. Dochází k výraznému oživení v útoku, hráči dobře kombinují, prokazují cit pro hru a souhru, nebojí se improvizace a individuálních průniků do vápna. Bohužel místo aby hra gradovala drtivým tlakem, začíná ke konci ztrácet dech a vychází jakoby naplano.

Hra o matce a vlasti (Teatr Polski Wroclaw) - Drtivý kolektivní tlak přináší ovoce. Hráči se navzájem dokonale doplňují a celou dobu drží soupeře na jeho polovině. Herní projev je neortodoxní, přísně kolektivní a v dokonalé souhře. Magická divadelně-hudební variace na téma vztahu matky a dcery, historické paměti i potřeby se od minulosti (nejen té historické) odčarovat.

Eyolfek (Divadlo v Dlouhé) – Zklidněná a soustředěná hra s překvapivě vyrovnanými výkony. Přesně dávkované parádičky a triky, které nenarušují plynulost hry. Spolu s předchozí zatím nejhezčí pasáž hry za kterou bychom se nemuseli stydět ani v evropských soutěžích.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme