úterý 21. ledna 2014

Varyš: Ne Já (Studio Hrdinů)

V zásadě stačí mít Samuela Becketta, jehož texty patří k tomu nejlepšímu, co bylo napsáno, a k tomu Lucii Trmíkovou, fenomenální herečku, a máte vyhráno. A taky že ano. Učinila tak Katharina Schmitt. Minimalistický žertík nebo performance ve dvoraně Veletržního paláce (Studio Hrdinů tak po dalších a dalších variacích, jak využít "vlastní" prostor, objevuje i jiná místa přímo v paláci - ale vlastně by se to klidně dalo hrát přímo ve Studiu) baví a fascinuje. V souladu s Beckettovým konceptem je monolog sdělovaný pouze ústy; na videu je ovšem Lucie Trmíková a i když vidíme jen její rty, zuby a jazyk, je to pořád dokonale ona. Živá herečka vlastně jen zvedá pěst proti vzduchu. A navzdory nebetyčným konstrukcím Veletržního paláce nelze odtrhnout oči od úst Trmíkové. Takže je to divadlo, kdyby chtěl někdo pochybovat...

2 komentáře :

  1. no hele, nechci být (zase) za urputného rýpala, ale tys neměl pocit, že se v malé dvoraně zvuk rozléhá láme tak, že se chvílemi (mnoha chvílemi) dostává na hranici srozumitelnosti? Což mi teda zrovna u takového textu a tak minimalistické produkce připadalo jako celkem velký problém (I když pravda tys seděl o tři řady blíže k bedně).
    No pokud jde o ta ústa Lucie Trmíkové, samozřejmě jim neupírám přitažlivost, ale osobně mi tak deset minut na pozorování jazyka a studium hereččiny dentální historie bohatě stačilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Vojtěch Varyš21. ledna 2014 v 23:32

    neměl jsem ten pocit (nicméně zrovna Beckett má celkem blízko k těm případům, kdy se slovo stává pouhým zvukem a na srozumitelnosti až tak záležet nemusí, ale to sem nechci zatahovat)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme