pátek 21. února 2014

Varyš: Radši fotbal než činohru aneb jak se dá řídit v Ústí divadlo

Ředitel Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem, dirigent Miloš Formáček, poskytl ústecké redakci idnesu pozoruhodný rozhovor, v němž se odkopal až neuvěřitelným způsobem. Aspoň víme, že nesnáší činohru a rád hraje na svatbách.


Jak známo, v Ústí zuří krize kolem Činoherního studia . V této souvislosti se v rozhovoru potvrdilo, že Formáček kope za stranu radnice. Co se původně zdálo jen jako temné podezření, zavánějící spikleneckými teoriemi, je realita: celý postup ústeckého magistrátu je buď koordinován, nebo přímo inspirován právě z operního divadla. To včleněním "měšťanské" činohry do svého celku  spolkne pár dalších milionů, které dosud "vysávalo" umělecky mnohem hodnotnější a smysluplněji profilované Studio. Zkrátka likvidace konkurence se vším všudy.

To všechno je nechutné, ale otřesné jsou názory, jímž se pak krajský divadelní ředitel dále vkusově prezentuje, zdůrazňuji, že nejde jen o okresního, politiky dosazeného kultur-bafuňáře, ale dirigenta, tudíž umělce. Přiznává, že v Činoherním studiu nikdy nebyl.

"Činohra mě moc neoslovuje. Párkrát jsem byl na klasice ve Vinohradském divadle. Manželka mi předloni koupila předplatné do divadla v Mladé Boleslavi a nebyl to moc dobrý dárek. Raději bych se díval na fotbal, než na činohru."

"Co se týká činohry, tak k nám zveme jen špičkové umělce z Prahy. Hrála tady Eliška Balzerová, Hrušínský, Hrzánová a podobně."

"Moje oblíbené písničky byly ty od Karla Gotta. Občas mě známí pozvali zahrát na oslavu nebo svatbu."

Na otázku Vy jste naopak náměstkyni ústeckého primátora pro kulturu Zuzanu Kailovou z ČSSD podpořil v její kandidatuře do poslanecké lavice. Razíte tedy názor, že je dobré mít politiky na své straně? odpovídá:
"Já mám zásadu, že ke svému chlebodárci musím mít určitý vztah, takovou zdravou loajalitu. Město se dohodlo na financování s krajem a to je velké pozitivum. Jedeme dál a fungujeme."




10 komentářů :

  1. No na dirigenta skutečně pozoruhodně vytříbené názory. Ale co mě v tom rozhovoru zaujalo nejvíc, že ústecká opera a balet jsou s.r.o. založené krajem a městem a financované pouze krajem. To je něco tak pozoruhodného a nečekaného, že jsem si to četla dvakrát, jestli jsem se nepřekoukla. Celé to vypadá, že se tam provozují zvláštní kšefty. No nechtěla bych být divadelníkem v Ústí.

    OdpovědětVymazat
  2. no jo ten deal, o kterém se mluví jako o "záchraně" toho divadla.

    OdpovědětVymazat
  3. To že pan Formáček hrával na svatbách a poslouchá Karla Gotta považujete za jeden z projevů nekompetentnosti či špatného vkusu pana Formáčka? Aniž bych se ho chtěl vzhledem k dalším zde uvedeným věcem zastávat, tak Vás můžu ujistit, že hraní na svatbě či vesnické tancovačky je pro muzikanta taková dřina, že si to málokdo dokáže představit. Mluvím o svatbách, kde jsou muzikanti od 10-2 do rána. Po hudební stránce to samozřejmě tolik náročné není. Ale taková je realita. A možná i určitá zkušenost. Ale je jasné že pan Formáček by měl spíše než svatbu navštívit činoherní představení. A to že rád vychází za každou cenu se svými chlebodárci, je věc špatná, ale nikoliv ojedinělá :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Je to tak, že město vložilo do s.r.o. budovy a kraj se zavázal k určitému finančnímu plnění po určitou dobu. Výsledkem je, že krajské peníze na podporu krajských divadel končí z velké většiny právě v divadle opery a baletu.
    Mě se líbí jak zvou kvalitní umělce z Prahy. Nic proti Elišce Balzerové, ale moje poslední zkušenosti s pražskou zájezdovou činohrou jsou takovéto: konverzačka se 4mi herci (nejlépe když aspoň jeden hraje v serialu), gauč, křeslo, lampa, věšák a telefon. Úspěch zaručen, divadlo vyprodané. Úroveň kusu obvykle hrozná.

    OdpovědětVymazat
  5. Václav Š. David5. března 2014 v 19:56

    Já myslel, že máme zastupitelskou demokracii, a že demokraticky zvolení zastupitelé mají právo rozhodovat o tom, jaké divadlo chtějí financovat a jaké ne.

    OdpovědětVymazat
  6. zastupitelskou demokracii máme, zastupitelé v ní zastupují občany. z čehož logicky plyne, že naopak nemají nejmenší právo rozhodovat jako divadlo chtějí podporovat oni. Sami zastupitelé totiž žádné peníze nemají. Toliko rozdělují peníze svěřené jim občany.

    OdpovědětVymazat
  7. Václav Š. David5. března 2014 v 23:42

    "naopak nemají nejmenší právo rozhodovat jaké divadlo chtějí podporovat oni"

    A kdo o tom má rozhodovat? Referendum? Protože, pokud to dobře chápu, zastupitelé zastupují občany ve všech oblastech politiky, nejsem si vědom, že by kulturní politika byla na základě určitého zákona vyloučena.

    OdpovědětVymazat
  8. Václav Š. David6. března 2014 v 3:27

    Ale oni se pravděpodobně řídí preferencemi většiny populace, která se za ČS nepostavila.

    OdpovědětVymazat
  9. pravděpodobně? oni tedy vykonávají nezvratná rozhodnutí a rozhodují o přidělování milionových částek na základě jakéhosi tušení a pravděpodobnosti?

    OdpovědětVymazat
  10. Václav Š. David14. května 2014 v 2:03

    Vykonávají je na základě vědomí, že pokud rozhodnou špatně, nebudou znovu zvoleni.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme