středa 22. října 2014

Varyš: Slovenka na kvadrát (Siposová / Repar)

Slovenka se slovinsky řekne... Slovenka. Takže když se Slovenka přestěhuje do Slovinska, je z ní "Slovenka na kvadrát". O performerce Lucii Siposové to platí samo o sobě, je ztělesněním všech stereotypů, které si s pojmem Slovenka obvykle spojujeme - krásná, atraktivní, vyzývavá, výrazná, afektovaná.

Slovenka na kvadrát je autobiografická kniha slovinské spisovatelky Stanislavy Repar, která se narodila v Bratislavě jako Stanislava Chrobáková. Kniha vyšla nejprve slovinsky, později i slovensky. A podle ní vzniklo divadelní představení, monodrama či one-woman-show, které hraje (a zpívá a tančí) Lucia Siposová. Hrálo se nejprve v Lublani, pak v Bratislavě a letos 21. října i v Praze, v NoDu.

Ústředním bodem je příběh mladé Slovenky, která se zamiluje do Slovince a odejde do jeho rodné země. Překážky při stěhování, uznávání sňatku, výchově dítěte. Byrokracie. Navzdory sjedocnované Evropě je všechno složité, Do toho něco málo z komplikací ve vztazích mezi mužem a ženou. A nějaký ten feminismus. A něco slovních hříček na téma slovenština-slovinština.

Lucia Siposová má obrovskou energii. Je, jak už řečeno, krásná. Strhává na sebe pozornost. Je vtipná a umí zaujmout. Ráda se převléká a umí to. V kousku zazní řada celkem zajímavých témat, ale nijak se nerozehrávají. Potíže s úřady mívá při změně vlasti kdekdo. Na tom není nic objevného, Do EU se dá strefovat vždycky a do feminismu taky.

Potenciál zůstal nevyužit, Jak tématu, tak nápadů, tak především protagonistky.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme