čtvrtek 6. listopadu 2014

Mikulka: Salon Kupka (Omnimusa - Divadlo Na zábradlí)

Miloš Orson Štědroň má za sebou úctyhodnou řádku pozoruhodných inscenací, tentokrát se však poprvé rozhodl vzít na sebe kompletní zodpovědnost a kromě obvyklého autorství hudby a libreta se pustil i do režie. Myslím, že to nebylo úplně šťastné rozhodnutí: Salon Kupka je inscenace, která toho po divadelní stránce moc nenabízí: Robert Mikluš v titulní (a jediné) roli Františka Kupky vlastně jen ilustruje to, co je tak jako tak řečeno v textu nebo v písních.

Inscenace víceméně popořádku připomene důležité etapy Kupkova života, od učňovských let přes pobyt ve Vídni a v Paříži, až po zápolení s duševní chorobou a boj o uznání; zdůrazní i to, že opravdová tvorba není žádná procházka růžovým sadem. Štědroň jako obvykle přihazuje vykloubené, nelibozvučné melodie, které Mikluš zazpívá typicky hereckým, napůl mluveným stylem. Celkově to sice je očekávané a docela sympatické „divné“ divadlo, bohužel však chybí - na rozdíl od příbuzného Kabaretu Gočár - jak silné melodie, tak cosi jako divadelní tajemství, vše je tu až příliš přehledné a lineární. Trochu paradoxně je v tomto smyslu nejvýraznější osobou na scéně Eva Velická, která s výjimkou jediného krátkého výstupu vůbec nehraje, pouze s vážným a soustředěným výrazem kvílí na svůj tereminvox a neokázale přitom vystavuje na odiv (stejně jako akordeonistka Jana Bezpalcová) černý kostým, ještě černější paruku a apartní klobouček vyzdobený hřbitovní svíčkou.

Více informací o inscenaci zde

6 komentářů :

  1. Nerad to říkám zrovna já, ale do článku se autorovi vloudil tiskařský Šotek (a to hned dvakrát): představitel Kupky se jmenuje Robert Mikluš.

    OdpovědětVymazat
  2. Zatraceně, ty šotci se mi tu hemžej jak moli. Díky za upozornění, opravuji a omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud už je zde řeč o šotcích (mohou-li za to oni), hráčka na akordeon se označuje slovem "akordeonistka", nikoliv "akrodeonistka"...

    OdpovědětVymazat
  4. Teda to už je opravdu úplně nevinný překlep... ale samozřejmě, být by tam neměl, to je jasné. Omlouvám se a opravuji.

    OdpovědětVymazat
  5. To je jisté, i mistr tesař se někdy utne, holt šotci tady asi měli zrovna sjezd ;-)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme