čtvrtek 21. července 2016

Mikulka: Finale (Analog - Jatka78)

Máme rádi nový cirkus


Trojici repríz inscenace Finale, které v Holešovicích zahrálo mezinárodní uskupení Analog, znovu potvrdilo, že nový cirkus má v Praze početnou skupinu příznivců, kteří jsou ochotni investovat do nikterak levných vstupenek i mimo zavedenou Letní Letnou (Jatka78 Analogon podpořila dosti razantní reklamou, což je jistě chvályhodné). Na středečním představení bylo narváno a závěrečné ovace ve stoje potvrdily také to, že pražské novocirkusové publikum je též mimořádně vstřícné, nebo ještě spíš mimořádně nekritické.



Finale totiž láká na podívanou, která si přes veškeré sympatie k žánru kritický přístup převelmi zaslouží. Dokonce asi víc coby reprezentant určitého typu novocirkusové produkce, než jen sama o sobě. „Mezinárodní cirkusová show, která vás zvedne ze židle a chytí za srdce“ je totiž příkladem díla technicky stěží průměrného a koncipovaného jako estráda, v níž všichni zúčastění postupně předvedou, co umějí (a co hůř – dokonce i to, co zas tak moc neumějí) , aniž by přitom byla patrná snaha dát celku jakýkoli další smysl. Jednotlivá čísla (od obvyklé akrobacie přes bubenické sólo, taneční vsuvku až po zábavné překračování hranic „dobrého vkusu“) jsou propojena písničkami a jakž takž sepnuta živým a kontaktním hraním na publikum, včetně osvědčených triků v podobě „dobrovolníků“ na jevišti a závěrečné výzvy, aby si diváci přišli na scénu užít pospolitost spolu s artisty. Zkrátka takový vlídný a přátelský novocirkusový bulvár, nic víc, nic míň. Svého druhu obdoba činoherních akcí typu Letních shakespearovských slavností. Není na tom nic špatného, vlastně by spíš bylo s podivem, kdyby se tento typ „zvedání ze židle a chytání za srdce“ neprosadil i v novém cirkusu. Jen je užitečné to mít na paměti, brát reklamu jako reklamu a nepropadat nekontrolovanému nadšení po každém kotrmelci.



P.S. Fotografie jsou voleny veskrze pozitivně: pozemní akrobacie byla (spolu s cyrovým kolem) v rámci večera technicky nejlepší, plácání penisem do rytmu francouzského šansonu jednoznačně nejveselejší

více informací o inscenaci zde





Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme